Najprostszy przepis na domową pizzę. Bez wyrabiania ciasta
Oto klasyczna potrawa, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jednak czasami brakuje nam czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, z kolei gotowe pizze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Na szczęście istnieje szybki i prosty sposób na przygotowanej domowej pizzy – z użyciem chleba tostowego. Będziesz zdziwiony, jakie to proste.
Spis treści:
Pizza z chleba tostowego — ekspresowa i pyszna
Prosty przepis na pizzę nie wymaga ani wyrabiania ciasta, ani długiego czekania na jego wyrośnięcie. Pyszny i ciepły posiłek będzie gotowy w zaledwie kilkanaście minut, może więc być twoim kołem ratunkowym, kiedy nie masz czasu na przyrządzenie obiadu od postaw. Okaże się także wybawieniem, gdy przed przyjściem gości nie zdążyłeś przygotować poczęstunku. Taki specjał sprawi, że znajomi będą widzieć w tobie szefa kuchni z prawdziwego zdarzenia.
Oszczędność czasu, ale i pieniędzy
Przyrządzenie domowej pizzy przestanie kojarzyć się ze skomplikowanym i czasochłonnym przedsięwzięciem. Przekonasz się, że najsmaczniejsze frykasy można przygotować z niepozornych produktów. A skoro o nich mowa, zrobienie pizzy z chleba tostowego pozwoli ci wykorzystać składniki, które masz już w domu. Resztki wędlin, sera czy warzyw z całą pewnością nie wylądują w koszu. Wykorzystasz swoje zapasy do ostatniego okruszka i nie będziesz przykładać ręki do zjawiska marnowania żywności.
Jak zrobić domową pizzę na spodzie z chleba tostowego?
Czego się spodziewać po tym eksperymencie? Domowa pizza z chleba tostowego zaskoczy niedowiarków znakomitym smakiem. Lekko podpieczony, chrupiący spód stanowi doskonałe podłoże dla ulubionych składników. Nie zapomnij o posypaniu wierzchu serem, który apetycznie się roztopi.
Sposób przygotowania:
- Kromki chleba tostowego ułóż ciasno w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj je sosem pomidorowym — w wersji błyskawicznej przygotujesz go z przecieru pomidorowego. Jakie przyprawy do pizzy pasują najlepiej? Przecier wymieszaj z oregano albo bazylią. Domowa pizza będzie aromatyczna. Zwróć uwagę, by warstwa sosu nie była zbyt gruba.
- Rozłóż równomiernie na całej powierzchni wybrane dodatki. Całość posyp tartym serem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Jak długo piec pizzę? Zajmie to około 15 minut. Potrawa będzie gotowa, gdy kromki się zarumienią, a ser będzie roztopiony. Po wyjęciu z piekarnika posyp liśćmi świeżej bazylii.
Sprawdź: Nie musisz wyrzucać przypalonej patelni. Włóż ją do reklamówki i zalej, a znów będzie lśnić
Składniki do pizzy — propozycje dodatków
Tutaj możesz swobodnie puścić wodze fantazji. Wśród klasycznych dodatków do pizzy dominują szynka i salami. Jeśli chcesz użyć pieczarek, pamiętaj, aby wcześniej podsmażyć je na patelni. Grzyby zyskają bardziej intensywny smak.
Gdy używasz oliwek lub kukurydzy wyjętych z zalewy, pamiętaj o odsączeniu ich z nadmiaru płynu. Inaczej spód stanie się wilgotny i straci chrupkość. Chcąc urozmaicić domową pizzę świeżą zieleniną (np. szpinakiem albo rukolą), dodawaj ją już po upieczeniu. Źle reaguje na kontakt z wysoką temperaturą.
Polecamy: Sprawdzony przepis na jajeczne galaretki