W PRL-u Polacy zajadali się nią na potęgę. To skarbnica zdrowia
Oprac.: Aleksandra Tokarz
W PRL-u, kiedy stworzenie „czegoś z niczego” było w ogromnej cenie, święciła triumfy na niejednym stole. Była deserem, o którego ostatnią łyżkę niejednokrotnie trwała prawdziwa przepychanka. Dziś jej smak jest jednak nieco zapomniany. Jak zrobić prawdziwą chałwę? Ten przysmak to istna skarbnica zdrowia.
Spis treści:
Czy można samemu zrobić chałwę? Powrót do smaków dzieciństwa
Chałwa to dla wielu Polaków prawdziwy smak dzieciństwa. Mimo iż w rzeczywistości jest ekskluzywnym deserem, pochodzącym z odległych Indii lub Turcji, w PRL-u lądowała na niejednym stole, przekonując do siebie nawet największych niejadków. Była rarytasem, którego smak należało docenić.
Dziś jej smak pozostaje jedynie rzewnym wspomnieniem dziecięcych lat. Chałwa wylądowała bowiem na samym końcu listy przygotowywanych chętnie deserów. Zupełnie błędnie. Potrafi bowiem zachwycić kubki smakowe, a w niewielkich ilościach zamienia się w prawdziwą skarbnicę zdrowia.
Jaka chałwa jest najzdrowsza? Dodaj do swojego menu
Ile kierunków świata, tyle różnych odmian chałwy. W wielu przypadkach do jej stworzenia wykorzystuje się ziarna sezamu czy mak, a także orzechy i nasiona słonecznika. Zdarza się wzbogacać ją również o bakalie, kaszę manną czy tartą marchewkę.
Sama nazwa tego przysmaku pochodzi z języka arabskiego i greckiego, gdzie oznacza "cukierek" lub "słodycz". Mimo iż w rzeczywistości faktycznie jest słodką ucztą dla niejednego łasucha, do swojej diety powinien wprowadzić ją każdy. Chałwa pełna jest bowiem zdrowych tłuszczów, takich jak kwasy omega-6, a także witamin A, B i E, magnezu czy fosforu. Podobny zestaw składników odżywczych wspiera stan skóry, opóźniając procesy starzenia, a także wspomaga wzrok oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Wzmacnia również mięśnie, pozytywnie wpływając na włosy i paznokcie.
Zawarte w chałwie żelazo zapobiega dodatkowo niedokrwistości, a sezam wspiera pracę układu pokarmowego, łagodząc zaparcia i poprawiając perystaltykę jelit. Chałwa ma nawet zapobiegać rozwojowi nowotworów układu pokarmowego. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami.
Czy prawdziwa chałwa jest zdrowa? Niektórzy powinni z niej zrezygnować
Chałwa wspomoże zdrowie wyłącznie wtedy, gdy będzie spożywana w niewielkich ilościach. Nie należy bowiem zapominać, że ten przysmak jest również mocno kaloryczny. Podstawą jest więc umiar. Spożywanie chałwy zupełnie niewskazane jest natomiast osobom zmagającym się z cukrzycą czy nadwagą, a także alergikom.
Pamiętajmy, że zdrowa chałwa jest włóknista, tłusta i lekko ciągnąca. Wystrzegajmy się tych przysmaków ze sklepowych półek, które w swoim składzie zawierają utwardzacze i konserwanty, czy olej palmowy. Dlatego też najlepiej przygotować ten przysmak w domowym zaciszu, ciesząc się kolejno zdrową dawką słodkości. Jak to zrobić? To nic trudnego.
Domowa chałwa. Smak dzieciństwa we własnej kuchni
Klasyczna chałwa powstaje na bazie mielonych nasion sezamu lub słonecznika oraz dodatku miodu, który nadaje jej charakterystyczną konsystencję i słodki smak. W domowych warunkach smaczny przysmak przygotować można więc z zaledwie dwóch składników.
Jak zrobić prawdziwą chałwę? Potrzebować będziemy:
- 20 dag ziaren sezamu
- 3 łyżki miodu
- dodatkowo: cukier waniliowy i garść migdałów lub pistacji
Sposób przygotowania:
- Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni na małym ogniu, często mieszając, by ich nie zrumienić.
- Gdy ziarna zaczną zmieniać kolor, przesypać do miski i wystudzić.
- Ziarna zmiksować partiami na proszek - przy pomocy moździerza lub młynka do kawy.
- Dodać miód. Starannie wymieszać, pod koniec dodając wybrane dodatki.
- Z masy uformować wałek, owinąć go folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowe!