W PRL-u Polacy zajadali się nią na potęgę. To skarbnica zdrowia

Jak zrobić prawdziwą chałwę? Przysmak z PRL-u to skarbnica zdrowia
Jak zrobić prawdziwą chałwę? Przysmak z PRL-u to skarbnica zdrowiaCanva ProINTERIA.PL

Czy można samemu zrobić chałwę? Powrót do smaków dzieciństwa

Zobacz również:

    Jaka chałwa jest najzdrowsza? Dodaj do swojego menu

    Czy można samemu zrobić chałwę? Powrót do smaków dzieciństwa
    Czy można samemu zrobić chałwę? Powrót do smaków dzieciństwa123RF/PICSEL

    Czy prawdziwa chałwa jest zdrowa? Niektórzy powinni z niej zrezygnować

    Domowa chałwa. Smak dzieciństwa we własnej kuchni

    • 20 dag ziaren sezamu
    • 3 łyżki miodu
    • dodatkowo: cukier waniliowy i garść migdałów lub pistacji
    1. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni na małym ogniu, często mieszając, by ich nie zrumienić.
    2. Gdy ziarna zaczną zmieniać kolor, przesypać do miski i wystudzić.
    3. Ziarna zmiksować partiami na proszek - przy pomocy moździerza lub młynka do kawy.
    4. Dodać miód. Starannie wymieszać, pod koniec dodając wybrane dodatki.
    5. Z masy uformować wałek, owinąć go folią i odstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowe!
    Odchudzający koktajl z owocówInteria KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?