Najprostszy przepis na domowy słony karmel. Nie potrzebujesz nawet termometru!

Wykonanie słonego karmelu w domu nie jest takie trudne, jak może ci się wydawać!
Wykonanie słonego karmelu w domu nie jest takie trudne, jak może ci się wydawać!123RF/PICSEL

Czy istnieje sprawdzony przepis na słony karmel?

Jak zrobić idealny słony karmel?

  • 1 szklanka cukru 
  • 6 łyżek niesolonego masła w temperaturze pokojowej 
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30-36%) 
  • 1/2 do 1 łyżeczki soli morskiej 
  1. Podgrzewanie cukru - umieść cukier w rondlu z grubym dnem i podgrzewaj na średnim ogniu. Co kilka chwil delikatnie potrząśnij garnkiem, aby równomiernie się rozpuścił. Nie mieszaj łyżką! Cukier zacznie się zbrylać, ale po kilku minutach całkowicie się rozpuści i stanie się płynny. 
  2. Dodanie masła - gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i dodaj masło. Uwaga! Masa zacznie mocno buzować – to normalne! Mieszaj energicznie, aż masło się całkowicie połączy z karmelem.
  3. Śmietanka i sól - wlej powoli śmietankę i dodaj sól. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję. 
  4. Przechowywanie - gotowy karmel przelej do słoiczka i odstaw do ostygnięcia. Możesz go przechowywać w lodówce do miesiąca lub zamrozić na 3 miesiące. 
  • Używaj wysokiej jakości masła - to klucz do głębokiego, maślanego smaku karmelu
  • Nie odchodź od garnka - karmel może błyskawicznie się przypalić
  • Koniecznie dodaj sól - bez niej karmel jest zbyt słodki i mdły. Możesz też eksperymentować i dodać wanilię, cynamon czy imbir dla dodatkowego smaku! 
Słony karmel możesz wykorzystać też do przygotowania domowych krówek!
Słony karmel możesz wykorzystać też do przygotowania domowych krówek!123RF/PICSEL
Jowita Michalska: AI zamiast przyjaciela. Duży światowy biznesINTERIA.PL