Reklama

Reklama

Najsmaczniejsze kotlety z kaszy

Kotlety bezmięsne też mogą być smaczne. Te z pewnością przypadną wam do gustu!

Sznycle z kuskusem

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 szkl. kaszy kuskus
  • 40 dag miąższu dyni
  • 1 i 2/3 szkl. wody
  • 1 cebula
  • 1 puszka drobnej czarnej fasoli
  • 2 jajka
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa curry
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Kaszkę kuskus wsyp do miseczki. Wodę zagotuj. We wrzątku rozpuść 2 łyżeczki przyprawy curry. Zalej tym kuskus, przemieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie kasza mocno spęcznieje i zrobi się miękka. Miąższ dyni oczyść z pestek oraz niejadalnych włókien. Potem dynię zetrzyj na tarce o małych otworach. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Potem dołóż startą dynię i smaż razem jeszcze chwilę. Spęczniałą kaszę wymieszaj z jajkami, jogurtem, bazylią oraz fasolą i podsmażonymi warzywami. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 12 niewielkich kotletów, spłaszcz je dłonią. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron (ok. 15 minut). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje