Najsmaczniejsze kotlety z kaszy
Kotlety bezmięsne też mogą być smaczne. Te z pewnością przypadną wam do gustu!
Sznycle z kuskusem
Sposób przygotowania
Kaszkę kuskus wsyp do miseczki. Wodę zagotuj. We wrzątku rozpuść 2 łyżeczki przyprawy curry. Zalej tym kuskus, przemieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie kasza mocno spęcznieje i zrobi się miękka. Miąższ dyni oczyść z pestek oraz niejadalnych włókien. Potem dynię zetrzyj na tarce o małych otworach. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Potem dołóż startą dynię i smaż razem jeszcze chwilę. Spęczniałą kaszę wymieszaj z jajkami, jogurtem, bazylią oraz fasolą i podsmażonymi warzywami. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 12 niewielkich kotletów, spłaszcz je dłonią. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron (ok. 15 minut). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gryczane mielone
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną wsyp do garnka. Zalej ok. 1 i 3/4 szkl. lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Potem garnek z kaszą zdejmij, zawiń w gruby ręcznik albo wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50°C i pozostaw tak na 30 minut, by kasza doszła. W tym czasie pieczarki oczyść, pocierając wilgotnym ręcznikiem, posiekaj, a następnie smaż na 1 łyżeczce oleju 5 minut. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Czosnek obierz, drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pieczarkami, jajkiem oraz fetą. Dodaj 2/3 szkl. bułki tartej. Przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Masę dobrze wyrób. Uformuj z niej 8 kotletów. Obtocz je w pozostałej bułce tartej. Smaż na oleju na rumiano z obu stron.
Jaglane medaliony
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przesyp na sitko, przepłucz ciepłą wodą. Dobrze osącz. Przesyp do garnka. Zalej ok. 1 i 1 /2 szkl. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj dalej pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Wtedy zdejmij ją z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć rozdrobnioną cebulę i usmaż ją na szklisto, mieszając. Wystudzoną kaszę wymieszaj ze startym parmezanem i podsmażoną cebulą. Dodaj wszystkie przyprawy oraz zioła. Do tego wbij jajka. Dobrze wymieszaj. Z masy uformuj 12 okrągłych kotlecików. Oprósz z obu stron mąką. Porcjami wkładaj na rozgrzaną patelnię z masłem. Smaż po 4 minuty z każdej strony (smażenie wszystkich kotletów zajmie ok. 20 minut). Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu z sezonowymi surówkami.
Jęczmienne burgery
Sposób przygotowania
Buraczki dobrze wyszoruj. Gotuj w łupinach przez 1 godzinę. Następnie wyjmij je, wystudź, polewając zimną wodą i obierz z łupinki. Kaszę opłucz na sitku, przesyp do garnka. Zalej ok. 3 szkl. posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Odstaw, by wystygła. Buraczki pokrój na kawałeczki, zmiksuj blenderem albo w malakserze. Dodaj do kaszy. Wbij jajko. Wsyp bułkę tartą oraz sezam. Masę przypraw na pikantnie solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dobrze wymieszaj. Uformuj z niej 6 owalnych kotletów. Spłaszcz je dłonią. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Burgery lekko obsmaż z obu stron. Potem ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz 15 minut. Podawaj w bułce z jogurtem, rzodkiewką i rzeżuchą.