Najsmaczniejsze przetwory z cukinii. Zrobisz je bez trudu

Sezon na cukinię w pełni, a tym samym najlepszy moment, by przygotować z tych warzyw pyszne przetwory na zimę. Wśród wielu polecanych propozycji przedstawiamy dwa wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu. Jak zrobić ketchup i dżem z cukinii?

Ketchup z cukinii doskonale sprawdzi się do sosów, zup i zapiekanek
Ketchup z cukinii doskonale sprawdzi się do sosów, zup i zapiekanek123RF/PICSEL

Cukinia to niezwykle zdrowe, smaczne i uniwersalne warzywo. Sprawdzi się jako dodatek do zup, potrawek warzywnych, dań z makaronów czy kasz. Doskonale smakuje również solo - usmażona na patelni czy grillowana z dodatkiem przypraw. Niekiedy również wykorzystuje się ją do przyrządzenia deserów - ciast, babeczek, a nawet dżemów. Warto przygotować chociaż kilka słoików cukiniowych przetworów na zimę. Poza marynowaniem tego warzywa i serwowaniem do obiadu, u większości sprawdzi się z pewnością ketchup i dżem z cukinii. Jak je przygotować?

Ketchup z cukinii

Domowy ketchup z cukinii to z pewnością zdrowsza i bardziej odżywcza wersja tego, który kupujemy w sklepie. Smakuje wyśmienicie i doskonale sprawdzi się do kanapek, zapiekanek czy domowej pizzy. Oto co będzie potrzebne, aby go przygotować.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ketchupu z cukinii zajmie dwa dni. W pierwszy dzień wieczorem zetrzyj cukinię oraz cebulę na tarce o dużych oczkach, umieścić w misce. Dodać sól, wymieszać i zostawić na noc. 
  2. Drugiego dnia odlej sok, a następnie gotuj na małej mocy palnika około 20 min. 
  3. Potem dodaj cukier i ocet, wymieszaj i gotuj jeszcze 20 min. 
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszaj dokładnie, gotuj kolejne 20 min, ewentualnie dopraw. Na koniec zmiksuj blenderem. 
  5. Gorący ketchup przelej do wyparzonych słoików, dobrze zakręć i odwróć wieczkami do dołu, pozostaw tak na przynajmniej 30 min.

Dżem z cukinii

Pomarańczowy dżem z cukinii robi się naprawdę szybko i sprawnie. Potrzebne będzie tylko kilka składników
Pomarańczowy dżem z cukinii robi się naprawdę szybko i sprawnie. Potrzebne będzie tylko kilka składników123RF/PICSEL

W każdej kuchni mile widziane są oczywiście domowej roboty dżemy. Jeśli nie jedliście jeszcze tego smakołyku z wykorzystaniem cukinii, koniecznie spróbujcie. Pomarańczowy dżem będzie doskonałym dodatkiem do naleśników, ryżu i innych dań na słodko. Jego przygotowanie jest bardzo proste.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię przekrój na pół i usuń ze środka pestki, po czym zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  2. Następnie wrzuć do głębokiego naczynia z grubym dnem i zalej wodą - ½ szklanki. Gotuj na małej mocy palnika, aż cukinia zmięknie.
  3. Następnie dodaj cukier, galaretkę, olejek i kwasek. Gotuj całość jeszcze ok. 30 min.
  4. Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem.
Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas