Najsmaczniejsze przetwory z cukinii. Zrobisz je bez trudu

Ketchup z cukinii doskonale sprawdzi się do sosów, zup i zapiekanek
Ketchup z cukinii doskonale sprawdzi się do sosów, zup i zapiekanek123RF/PICSEL

Ketchup z cukinii

Składniki

  • 1,5 kg obranej cukinii
  • pół kg cebuli
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • pół szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • 40 dag przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczki soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  1. Przygotowanie ketchupu z cukinii zajmie dwa dni. W pierwszy dzień wieczorem zetrzyj cukinię oraz cebulę na tarce o dużych oczkach, umieścić w misce. Dodać sól, wymieszać i zostawić na noc. 
  2. Drugiego dnia odlej sok, a następnie gotuj na małej mocy palnika około 20 min. 
  3. Potem dodaj cukier i ocet, wymieszaj i gotuj jeszcze 20 min. 
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszaj dokładnie, gotuj kolejne 20 min, ewentualnie dopraw. Na koniec zmiksuj blenderem. 
  5. Gorący ketchup przelej do wyparzonych słoików, dobrze zakręć i odwróć wieczkami do dołu, pozostaw tak na przynajmniej 30 min.

Dżem z cukinii

Pomarańczowy dżem z cukinii robi się naprawdę szybko i sprawnie. Potrzebne będzie tylko kilka składników
Pomarańczowy dżem z cukinii robi się naprawdę szybko i sprawnie. Potrzebne będzie tylko kilka składników123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,5 kg obranej cukinii
  • 300 g cukru, ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 1 łyżka kwasku cutrynowego
  1. Cukinię przekrój na pół i usuń ze środka pestki, po czym zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  2. Następnie wrzuć do głębokiego naczynia z grubym dnem i zalej wodą - ½ szklanki. Gotuj na małej mocy palnika, aż cukinia zmięknie.
  3. Następnie dodaj cukier, galaretkę, olejek i kwasek. Gotuj całość jeszcze ok. 30 min.
  4. Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem.
Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?