Najsmaczniejsze przetwory z cukinii. Zrobisz je bez trudu
Sezon na cukinię w pełni, a tym samym najlepszy moment, by przygotować z tych warzyw pyszne przetwory na zimę. Wśród wielu polecanych propozycji przedstawiamy dwa wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu. Jak zrobić ketchup i dżem z cukinii?

Zobacz również:
Cukinia to niezwykle zdrowe, smaczne i uniwersalne warzywo. Sprawdzi się jako dodatek do zup, potrawek warzywnych, dań z makaronów czy kasz. Doskonale smakuje również solo - usmażona na patelni czy grillowana z dodatkiem przypraw. Niekiedy również wykorzystuje się ją do przyrządzenia deserów - ciast, babeczek, a nawet dżemów. Warto przygotować chociaż kilka słoików cukiniowych przetworów na zimę. Poza marynowaniem tego warzywa i serwowaniem do obiadu, u większości sprawdzi się z pewnością ketchup i dżem z cukinii. Jak je przygotować?
Ketchup z cukinii
Domowy ketchup z cukinii to z pewnością zdrowsza i bardziej odżywcza wersja tego, który kupujemy w sklepie. Smakuje wyśmienicie i doskonale sprawdzi się do kanapek, zapiekanek czy domowej pizzy. Oto co będzie potrzebne, aby go przygotować.
Składniki
- 1,5 kg obranej cukinii
- pół kg cebuli
- pół szklanki octu jabłkowego
- pół szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- 40 dag przecieru pomidorowego
- 3 łyżeczki soli
- Łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie ketchupu z cukinii zajmie dwa dni. W pierwszy dzień wieczorem zetrzyj cukinię oraz cebulę na tarce o dużych oczkach, umieścić w misce. Dodać sól, wymieszać i zostawić na noc.
- Drugiego dnia odlej sok, a następnie gotuj na małej mocy palnika około 20 min.
- Potem dodaj cukier i ocet, wymieszaj i gotuj jeszcze 20 min.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszaj dokładnie, gotuj kolejne 20 min, ewentualnie dopraw. Na koniec zmiksuj blenderem.
- Gorący ketchup przelej do wyparzonych słoików, dobrze zakręć i odwróć wieczkami do dołu, pozostaw tak na przynajmniej 30 min.
Dżem z cukinii

W każdej kuchni mile widziane są oczywiście domowej roboty dżemy. Jeśli nie jedliście jeszcze tego smakołyku z wykorzystaniem cukinii, koniecznie spróbujcie. Pomarańczowy dżem będzie doskonałym dodatkiem do naleśników, ryżu i innych dań na słodko. Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Składniki
- 1,5 kg obranej cukinii
- 300 g cukru, ksylitolu lub erytrytolu
- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 olejek pomarańczowy
- 1 łyżka kwasku cutrynowego
Sposób przygotowania:
- Cukinię przekrój na pół i usuń ze środka pestki, po czym zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Następnie wrzuć do głębokiego naczynia z grubym dnem i zalej wodą - ½ szklanki. Gotuj na małej mocy palnika, aż cukinia zmięknie.
- Następnie dodaj cukier, galaretkę, olejek i kwasek. Gotuj całość jeszcze ok. 30 min.
- Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem.