Najtańsze grzyby na świecie. Zmniejszają apetyt, obniżają cholesterol. Możesz jeść na surowo

Pieczarki zawierają niewielkie ilości witaminy D
Pieczarki zawierają niewielkie ilości witaminy D123RF/PICSEL

Jakie mamy rodzaje pieczarek i do czego najlepiej je wykorzystać?

Wbrew pozorom popularne pieczarki kryją w sobie całe mnóstwo cennych składników
Wbrew pozorom popularne pieczarki kryją w sobie całe mnóstwo cennych składników123RF/PICSEL

Wartości odżywcze pieczarek. Co znajduje się w 100 g tych grzybów?

  • białko - 3 g;
  • tłuszcz - 0,3 g;
  • węglowodany - 3 g;
  • selen - 16 proc. dziennej wartości;
  • fosfor - 12 proc. dziennej wartości;
  • kwas foliowy - 4 proc. dziennej wartości;
  • witamina D - 33 proc. dziennej wartości.
  • wapń;
  • żelazo;
  • magnez;
  • miedź;
  • sód;
  • cynk;
  • mangan.
  • witamina B6;
  • witamina B12;
  • witamina C;
  • witamina E;
  • niacyna;
  • ryboflawina;
  • tiamina;
  • kwas pantotenowy.

Jakie właściwości mają pieczarki, dlaczego warto je jeść i jak wpływają na nasz organizm?

Pieczarki obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Pieczarki obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.123RF/PICSEL

Czy pieczarki są ciężkostrawne?

Komu pieczarki nie służą? Przeciwwskazania

Pieczarek w nadmiarze powinny unikać osoby mające dnę moczanową
Pieczarek w nadmiarze powinny unikać osoby mające dnę moczanową123RF/PICSEL

Jakich pieczarek nie jeść - po czym poznać, że są już niezdatne do spożycia?

Czy pieczarki trzeba obierać ze skórki?

Przed spożyciem zawsze należy myć pieczarki.
Przed spożyciem zawsze należy myć pieczarki.123RF/PICSEL

Czy można jeść pieczarki na surowo?

„Ewa gotuje”: Bryzol z pieczarkami i jajem sadzonymPolsat