Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu
Sernik to klasyczne ciasto, które podbiło serca Polaków. Niezależnie od tego, czy wolisz jeść go z rodzynkami, czy bez, ten wypiek zawsze najlepiej smakuje wtedy, gdy przygotujesz go samodzielnie. Idealny domowy sernik powinien być puszysty i lekki jak chmurka. Tylko, jak osiągnąć taki efekt? Dla cukierników-amatorów to wcale nie takie łatwe, dlatego podpowiadamy, jak uniknąć błędów przy pieczeniu sernika.
Spis treści:
- Największy błąd przy pieczeniu sernika. Odpowiednio wymieszaj składniki
- Dlaczego sernik kruszy się przy krojeniu? Sprawdź, co robisz źle
- Popękany sernik. Dlaczego sernik popękał i jak tego uniknąć?
- W jakiej temperaturze piec sernik, żeby nie opadł i był aksamitny?
- Dlaczego sernik nie wyrósł. Jakich błędów unikać?
- Jak uratować popękany sernik, jeśli nie mamy czasu piec kolejnego?
Największy błąd przy pieczeniu sernika. Odpowiednio wymieszaj składniki
Za największy błąd przy pieczeniu sernika śmiało można uznać, nieodpowiednie łączenie składników. Cukiernicy-amatorzy mogą nie zdawać sobie z tego sprawy, jednak podczas dodawania składników, masę na ciasto trzeba mieszać nie dłużej, niż do czasu ich połączenia się.
Przedłużanie procesu mieszania jest nie tylko niepotrzebne, ale znacznie zwiększa też prawdopodobieństwo, że sernik popęka jeszcze w trakcie pieczenia. Dlaczego tak się dzieje?
Z uwagi na pęcherzyki powietrza, które przenikają do masy twarogowej podczas łączenia składników. Dzięki nim ciasto jest co prawda w stanie wyrosnąć w piekarniku, ale im jest ich więcej, tym bardziej wzrasta szansa, że popęka. Dlatego właśnie tak ważne jest, abyś tuż po połączeniu składników, szybko przełożył masę do formy.
Dlaczego sernik kruszy się przy krojeniu? Sprawdź, co robisz źle
Powodów, dlaczego sernik kruszy się przy krojeniu, może być wiele. Najczęściej przyczyna takiego stanu rzeczy leży jednak "u podstaw" przygotowywania wypieku.
- Zanim w ogóle zabierzesz się do pieczenia ciasta, upewnij się, że wszystkie składniki, których potrzebujesz, są w temperaturze pokojowej. W tym celu musisz wyciągnąć produkty z lodówki minimum na godzinę przed pieczeniem sernika.
- Sernik może również kruszyć się z uwagi na zbyt dużą ilość mąki ziemniaczanej. Jeśli chcesz uratować konsystencję ciasta, musisz więc zadbać o odpowiedni dodatek tłuszczu np. masła.
- Zwróć uwagę na skład sera twarogowego, wykorzystywanego do mielenia na sernik. Natomiast, jeśli kupujesz gotowy ser twarogowy z wiaderka, zadbaj o to, aby zawierał on przynajmniej 20 procent tłuszczu.
Popękany sernik. Dlaczego sernik popękał i jak tego uniknąć?
Zastanawiasz się, dlaczego sernik popękał i chcesz tego uniknąć na przyszłość? Oprócz pieczenia w dobrej temperaturze, zadbaj również o odpowiednie mielenie sera twarogowego na ciasto, jeśli decydujesz się przygotować masę samodzielnie.
Powinieneś zrobić to przynajmniej dwa razy, a najlepiej trzy. Dzięki temu osiągniesz efekt puszystego sernika, który będzie smaczny i lekki jak chmurka.
W jakiej temperaturze piec sernik, żeby nie opadł i był aksamitny?
Jeśli zależy ci na idealnym domowym wypieku, musisz również dowiedzieć się, w jakiej temperaturze piec sernik, żeby nie opadł. Słabo wyrośnięte ciasto wciąż jeszcze jest jadalne. Niewątpliwie nie zrobi jednak takiego wrażenia jak to przygotowane w sposób prawidłowy.
Idealna temperatura pieczenia jest równie ważna co zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy składnikami. Urządzenia nigdy nie powinieneś ustawiać na zbyt wysokie obroty. Najbardziej opadają z reguły zbyt mocno dopieczone i przez to również suche ciasta.
Sernik najlepiej piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza, jednak nie dłużej niż przez 30-40 minut. Po tym czasie temperaturę musisz zacząć stopniowo obniżać. W efekcie pieczenie ciasta może zająć ci nieco więcej czasu, ale za to zyskujesz pewność, że wyjdzie ono idealnie.
Dlaczego sernik nie wyrósł. Jakich błędów unikać?
Aby sernik był perfekcyjny, podczas pieczenia sernika powinieneś również unikać termoobiegu. Wypiekowi dobrze zrobić powinna za to "kąpiel z pary wodnej". Jak ją przygotować?
Pod formą z ciastem w piekarniku wystarczy umieścić drugie naczynie - wypełnione wodą. Para wodna będzie przenikać do sernika, dzięki czemu ciasto będzie aksamitne.
A jak przechowywać sernik po upieczeniu? Gotowy i wystudzony sernik włóż do lodówki, zawinięty w folię - aluminiową, lub przeźroczystą, jeśli nie będziesz delektować się nim tego samego dnia.
Po zakończeniu pieczenia najlepiej jest chwilę odczekać. Ciasto powinno "poleżeć" przez około godzinę w piekarniku. Gdy już wystygnie, możesz zacząć go jeść.
Sprawdź:
Jak uratować popękany sernik, jeśli nie mamy czasu piec kolejnego?
Jeśli z uwagi na wizytę gości nie masz czasu na pieczenie kolejnego ciasta, a wypiek posiada drobne deficyty, możesz spróbować uratować popękany sernik. Wpadkę sprytnie zakamufluje polewa lub wykorzystanie na wierzchu dodatków, takich jak owoce czy cukier puder.