Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
94
Udostępnij
Sernik z rodzinkami czy bez? Niezależnie od tego, który wariant wolimy, warto wiedzieć, jak upiec sernik, żeby był puszysty
Sernik z rodzinkami czy bez? Niezależnie od tego, który wariant wolimy, warto wiedzieć, jak upiec sernik, żeby był puszysty123RF/PICSEL
  • Zastanawiasz się, jak upiec sernik tak, aby w święta zostać mistrzem domowych wypieków i zachwycić całą rodzinę? Oprócz podstawowych składników, wśród których znajdziemy m.in.: jajka, cukier, masło czy zmielony twaróg, do przygotowania idealnie puszystego ciasta na Boże Narodzenie potrzebna będzie nam również znajomość kilku podstawowych zasad pieczenia sernika
  • W jakiej temperaturze piec sernik, żeby nie opadł? Z jakiego powodu ciasto pęka albo dlaczego sernik kruszy się przy krojeniu? Odpowiedzi na te pytania zamieszczamy poniżej
  • Dzięki naszym poradom wreszcie dowiesz się, jak upiec puszysty sernik

Największy błąd przy pieczeniu sernika. Odpowiednio wymieszaj składniki

Zbyt długie mieszanie składników na ciasto może się źle skończyć
Zbyt długie mieszanie składników na ciasto może się źle skończyć San Francisco Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images / ContributorGetty Images

Dlaczego sernik kruszy się przy krojeniu? Sprawdź, co robisz źle

  • Zanim w ogóle zabierzesz się do pieczenia ciasta, upewnij się, że wszystkie składniki, których potrzebujesz, są w temperaturze pokojowej. W tym celu musisz wyciągnąć produkty z lodówki minimum na godzinę przed pieczeniem sernika.
  • Sernik może również kruszyć się z uwagi na zbyt dużą ilość mąki ziemniaczanej. Jeśli chcesz uratować konsystencję ciasta, musisz więc zadbać o odpowiedni dodatek tłuszczu np. masła.
  • Zwróć uwagę na skład sera twarogowego, wykorzystywanego do mielenia na sernik. Natomiast, jeśli kupujesz gotowy ser twarogowy z wiaderka, zadbaj o to, aby zawierał on przynajmniej 20 procent tłuszczu. 

Popękany sernik. Dlaczego sernik popękał i jak tego uniknąć?

Sernik puszysty i lekki jak chmurka to marzenie każdego cukiernika-amatora. Co zrobić, aby sernik nie opadł?
Sernik puszysty i lekki jak chmurka to marzenie każdego cukiernika-amatora. Co zrobić, aby sernik nie opadł?123RF/PICSEL

W jakiej temperaturze piec sernik, żeby nie opadł i był aksamitny?

W jakiej temperaturze piec sernik, żeby nie opadł? To częsty błąd polskich gospodyń
W jakiej temperaturze piec sernik, żeby nie opadł? To częsty błąd polskich gospodyń NurPhoto / ContributorGetty Images

Dlaczego sernik nie wyrósł. Jakich błędów unikać?

Po upieczeniu ciasto powinno chwilę "odczekać" w piekarniku, zanim włożymy je do lodówki
Po upieczeniu ciasto powinno chwilę "odczekać" w piekarniku, zanim włożymy je do lodówki123RF/PICSEL

Jak uratować popękany sernik, jeśli nie mamy czasu piec kolejnego?

Wyborny sernik chia - szybki przepisInteria Kulinaria
Przejdź na