Naleśniki dyniowe w wersji wytrawnej

Wytrawne naleśniki dyniowe
Wytrawne naleśniki dyniowe123RF/PICSEL

Czy dynia jest zdrowa?

„Ewa gotuje”: Dynia marynowanaPolsatPolsat

Naleśniki z dyni: Składniki

Dyniowe naleśniki: Ciasto powinno być gęste, ale płynne
Dyniowe naleśniki: Ciasto powinno być gęste, ale płynne123RF/PICSEL

Składniki

  • Niewielka dynia
  • 30 dag mąki
  • 200 ml mleka
  • dwie łyżki oleju
  • dwa jajka
  • kilka gałązek koperku
  • sól do smaku

Naleśniki dyniowe: Przepis

  1. Umyć i obrać dynię. Usunąć nasiona i pokroić warzywo w kostkę. 
  2. Dynię wsypać do miski, dodać dwa jajka i rozdrobnić blenderem. 
  3. Koperek drobno posiekać. 
  4. Mąkę przesiać przez sitko do dyniowego purée, dodać sól, koperek. Wymieszać łyżką lub mikserem. 
  5. Dodać mleko i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą, ale płynną konsystencję. 
  6. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wylać cienką warstwę ciasta. Przysmażyć z obu stron.

Jak podawać dyniowe naleśniki?

Smacznego!