Naleśniki dyniowe w wersji wytrawnej
Co zrobić z dyni? Możliwości jest wiele: ciasto, frytki, syrop do kawy, zupa. Oryginalnym pomysłem na obiad lub śniadanie mogą być naleśniki dyniowe w wersji wytrawnej.
Czy dynia jest zdrowa?
Dynia zawiera wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych. Dzięki zawartości witaminy A warzywo dobrze wpływa na wzrok. Można w nim znaleźć też witaminy: C, K, E, B oraz wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, sód i żelazo. Ponadto dynia pełna jest beta-karotenu, który zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ścianach tętnic, dzięki czemu jej regularne spożywanie może zapobiec miażdżycy, zawałom i udarom. Składniki zawarte w pomarańczowym warzywie pomagają też regulować ciśnienie tętnicze. Dynia ma niewiele kalorii i zawiera dużo błonnika, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit i sprzyja odchudzaniu.
Naleśniki z dyni: Składniki
Dla wszystkich, którzy nie wiedzą co zrobić z dyni; dla tych, którzy szukają pomysłu na obiad; a także dla osób, które potrzebują inspiracji na imprezowe przekąski — naleśniki dyniowe. Przepis, który warto umieścić w przepiśniku. Do przygotowania pysznego posiłku potrzebne są:
Naleśniki z dyni są łatwe i szybkie w przygotowaniu, co obok wspaniałego smaku, jest zdecydowanie ich ogromną zaletą.
Naleśniki dyniowe: Przepis
Aby przyrządzić dyniowe naleśniki trzeba:
- Umyć i obrać dynię. Usunąć nasiona i pokroić warzywo w kostkę.
Jak podawać dyniowe naleśniki?
Wytrawne naleśniki dyniowe doskonale smakują ze słonym farszem twarogowo-śmietanowym. Pysznym pomysłem jest posmarowanie placka kremowym serkiem i ułożenie na nim wędzonego łososia. Naleśniki z dyni świetnie komponują się z paprykowym farszem. Dyniowe naleśniki można podawać także z wytrawnymi konfiturami.
Smacznego!
Zobacz też: