Reklama

Reklama

Naleśniki dyniowe w wersji wytrawnej

Co zrobić z dyni? Możliwości jest wiele: ciasto, frytki, syrop do kawy, zupa. Oryginalnym pomysłem na obiad lub śniadanie mogą być naleśniki dyniowe w wersji wytrawnej.

Czy dynia jest zdrowa?

Dynia zawiera wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych. Dzięki zawartości witaminy A warzywo dobrze wpływa na wzrok. Można w nim znaleźć też witaminy: C, K, E, B oraz wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, sód i żelazo. Ponadto dynia pełna jest beta-karotenu, który zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ścianach tętnic, dzięki czemu jej regularne spożywanie może zapobiec miażdżycy, zawałom i udarom. Składniki zawarte w pomarańczowym warzywie pomagają też regulować ciśnienie tętnicze. Dynia ma niewiele kalorii i zawiera dużo błonnika, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit i sprzyja odchudzaniu.

Reklama

Naleśniki z dyni: Składniki

Dla wszystkich, którzy nie wiedzą co zrobić z dyni; dla tych, którzy szukają pomysłu na obiad; a także dla osób, które potrzebują inspiracji na imprezowe przekąski — naleśniki dyniowe. Przepis, który warto umieścić w przepiśniku. Do przygotowania pysznego posiłku potrzebne są:

Składniki

  • Niewielka dynia
  • 30 dag mąki
  • 200 ml mleka
  • dwie łyżki oleju
  • dwa jajka
  • kilka gałązek koperku
  • sól do smaku

Naleśniki z dyni są łatwe i szybkie w przygotowaniu, co obok wspaniałego smaku, jest zdecydowanie ich ogromną zaletą.

Naleśniki dyniowe: Przepis

Aby przyrządzić dyniowe naleśniki trzeba: 

  1. Umyć i obrać dynię. Usunąć nasiona i pokroić warzywo w kostkę. 
  2. Dynię wsypać do miski, dodać dwa jajka i rozdrobnić blenderem. 
  3. Koperek drobno posiekać. 
  4. Mąkę przesiać przez sitko do dyniowego purée, dodać sól, koperek. Wymieszać łyżką lub mikserem. 
  5. Dodać mleko i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą, ale płynną konsystencję. 
  6. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wylać cienką warstwę ciasta. Przysmażyć z obu stron.

Jak podawać dyniowe naleśniki?

Wytrawne naleśniki dyniowe doskonale smakują ze słonym farszem twarogowo-śmietanowym. Pysznym pomysłem jest posmarowanie placka kremowym serkiem i ułożenie na nim wędzonego łososia. Naleśniki z dyni świetnie komponują się z paprykowym farszem. Dyniowe naleśniki można podawać także z wytrawnymi konfiturami. 

Smacznego!

Zobacz też: 

Jesienny przepis na bezglutenowy chlebek dyniowy

Jak zrobić kiszone cytryny?

Jak przyprawić gęsinę? Przygotuj aromatyczną pieczoną gęś

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje