Reklama

Reklama

Naleśniki warzywne

Naleśniki warzywne to doskonały przykład na to, że naleśniki można przyrządzać nie tylko na słodko. Naleśniki warzywne to mączne danie pełne witamin, które z pewnością ci zasmakuje.

Składniki

  • 6 naleśników (mogą być gryczane)
  • 4 kalarepki
  • łyżeczka uniwersalnej przyprawy, np. kucharka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • natka łodygi selera
  • pół pora
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka szczypiorku
  • koperek
  • bazylia


Naleśniki warzywne - przygotowanie

Kalarepki obierz, pokrój na niezbyt drobne paski. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę przyprawy, gotuj ok. 10 min.

Pomidory umyj, pokrój. Listki pora i natkę selera umyj, posiekaj. Wodę z kalarepek odcedź. Do kalarepek dodaj olej, pomidory, natkę selera i listki pora.

Posyp bazylią, przypraw do smaku solą i pieprzem. Smaż, mieszając 5-7 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i posiekany szczypiorek, wymieszaj, przypraw.

Naleśniki (możesz je podgrzać w piekarniku) nadziewaj farszem warzywnym, złóż na pół.

Posyp koperkiem i bazylią, jeśli wszyscy biesiadnicy lubią zieleninę.

Reklama

Sprawdź też inne przepisy na zdrowe dania:

Warzywne frytki

Kotlety warzywne

Zdrowe śniadanie

Zobacz także:



INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy