Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Polecamy rewelacyjny przepis na chrupiące krokiety.

Krokiety
Krokiety123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 15 dag mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 30 dag kapusty kiszonej,
  • 30 dag pieczarek,
  • cebula,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • wegeta, pieprz, ostra papryka

Panierka:

  • mąka,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto miksuję i odstawiam na kwadrans. Kapustę kiszoną zalewam wrzątkiem i gotuję przez 10 minut.

2. Boczek i cebulę kroję w kostkę, podsmażam, a następnie wrzucam pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę razem kilka minut. Dodaję pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawiam i podsmażam razem.

3. Z ciasta smażę cienkie naleśniki. Na połowę każdego naleśnika nakładam łyżkę farszu, rozsmarowuję.

4. Zwijam naleśniki w rulony i panieruję w mące, jajku oraz bułce tartej jak kotlety. Smażę, podaję krokiety na ciepło.

Do panierki można dorzucić kilka drobno posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie: 30 min Porcja 360 kcal Przepis na 8 porcji

Magda Imielińska z Kóz

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas