Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami
Polecamy rewelacyjny przepis na chrupiące krokiety.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 15 dag mąki,
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 30 dag kapusty kiszonej,
- 30 dag pieczarek,
- cebula,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 2 ząbki czosnku,
- wegeta, pieprz, ostra papryka
Panierka:
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto miksuję i odstawiam na kwadrans. Kapustę kiszoną zalewam wrzątkiem i gotuję przez 10 minut.
2. Boczek i cebulę kroję w kostkę, podsmażam, a następnie wrzucam pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę razem kilka minut. Dodaję pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawiam i podsmażam razem.
3. Z ciasta smażę cienkie naleśniki. Na połowę każdego naleśnika nakładam łyżkę farszu, rozsmarowuję.
4. Zwijam naleśniki w rulony i panieruję w mące, jajku oraz bułce tartej jak kotlety. Smażę, podaję krokiety na ciepło.
Do panierki można dorzucić kilka drobno posiekanych orzechów włoskich.
Przygotowanie: 30 min Porcja 360 kcal Przepis na 8 porcji
Magda Imielińska z Kóz