Naleśniki z sosem czereśniowym

Prawdziwa uczta dla łasucha

Naleśniki z czereśniami
Naleśniki z czereśniami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dag czereśni
  • 2 łyżki słodkiego czerwonego wina
  • 1,5 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • serek mascarpone
  • cukier puder
  • jajko
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • szklanka mąki
  • po 1/2 szklanki mleka oraz wody
  • olej

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto na naleśniki z mąki, jajka, mleka, wody, szczypty soli. Odstaw.

Owoce umyj, osusz, wydryluj i podziel na 2 części. Jedną włóż do rondelka i zasyp cukrem. Serek utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym (do smaku).

Naleśniki usmaż na oleju. Do czereśni w rondelku dodaj wino, ugotuj, mieszając. Dodaj sok z cytryny. Naleśniki posmaruj serkiem, ułóż na nim odłożone czereśnie i owoce z sosu. Złóż, polej sosem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas