Naleśniki z sosem czereśniowym
Prawdziwa uczta dla łasucha
Składniki:
- 40 dag czereśni
- 2 łyżki słodkiego czerwonego wina
- 1,5 łyżki cukru
- sok z cytryny
- serek mascarpone
- cukier puder
- jajko
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- szklanka mąki
- po 1/2 szklanki mleka oraz wody
- olej
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto na naleśniki z mąki, jajka, mleka, wody, szczypty soli. Odstaw.
Owoce umyj, osusz, wydryluj i podziel na 2 części. Jedną włóż do rondelka i zasyp cukrem. Serek utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym (do smaku).
Naleśniki usmaż na oleju. Do czereśni w rondelku dodaj wino, ugotuj, mieszając. Dodaj sok z cytryny. Naleśniki posmaruj serkiem, ułóż na nim odłożone czereśnie i owoce z sosu. Złóż, polej sosem.