Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. Smakują nam zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dla tych, którzy chcą urozmaicić swoje menu, polecamy sprawdzony przepis. Domownicy będą się zajadać!
1. Jajka zmiksuj z mąką, sporą szczyptą soli oraz mlekiem. Odstaw na około 15 minut, aby ciasto zgęstniało.
2. Szpinak przebierz, opłucz, osusz na sicie. Szynkę (lub boczek) pokrój w kostkę. Posiekaj lub rozdrobnij fetę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przesmaż na łyżce oleju razem z szynką. Dodaj szpinak. Duś razem kilka minut. Zdejmij patelnię z ognia. Wsyp fetę i 2 łyżki słonecznika, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Czystą patelnię posmaruj olejem, rozgrzej. Partiami smaż osiem cienkich naleśników. Na każdym rozłóż część przygotowanego nadzienia, złóż naleśniki. Jeśli chcesz, przed podaniem odsmaż na oleju.