Reklama

Reklama

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. Smakują nam zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dla tych, którzy chcą urozmaicić swoje menu, polecamy sprawdzony przepis. Domownicy będą się zajadać!

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • sól
  • 1,5 szklanki mleka
  • pieprz
  • 40 dag liści szpinaku
  • 20 dag szynki
  • 10 dag sera feta
  • słonecznik
  • 2 ząbki czosnku
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Jajka zmiksuj z mąką, sporą szczyptą soli oraz mlekiem. Odstaw na około 15 minut, aby ciasto zgęstniało.

Reklama

2. Szpinak przebierz, opłucz, osusz na sicie. Szynkę (lub boczek) pokrój w kostkę. Posiekaj lub rozdrobnij fetę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przesmaż na łyżce oleju razem z szynką. Dodaj szpinak. Duś razem kilka minut. Zdejmij patelnię z ognia. Wsyp fetę i 2 łyżki słonecznika, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Czystą patelnię posmaruj olejem, rozgrzej. Partiami smaż osiem cienkich naleśników. Na każdym rozłóż część przygotowanego nadzienia, złóż naleśniki. Jeśli chcesz, przed podaniem odsmaż na oleju.

Dowiedz się więcej na temat: naleśniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje