Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. Smakują nam zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dla tych, którzy chcą urozmaicić swoje menu, polecamy sprawdzony przepis na naleśniki ze szpinakiem. Domownicy będą się zajadać!
Sposób przygotowania:
1. Jajka zmiksuj z mąką, sporą szczyptą soli oraz mlekiem. Odstaw na około 15 minut, aby ciasto na naleśniki ze szpinakiem zgęstniało.
2. Szpinak przebierz, opłucz, osusz na sicie. Szynkę (lub boczek) pokrój w kostkę. Posiekaj lub rozdrobnij fetę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przesmaż na łyżce oleju razem z szynką. Dodaj szpinak. Duś razem kilka minut. Zdejmij patelnię z ognia. Wsyp fetę i 2 łyżki słonecznika, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Czystą patelnię posmaruj olejem, rozgrzej. Partiami smaż osiem cienkich naleśników. Na każdym rozłóż część przygotowanego nadzienia, złóż naleśniki. Jeśli chcesz, przed podaniem odsmaż naleśniki ze szpinakiem na oleju.
Szukasz innych inspiracji? Sprawdź przepis na naleśniki z serem