Naleśnikowe sakiewki
Naleśniki podane w takiej wersji znikną ze stołu w kilka minut. Świetnie smakują solo oraz podane z ciepłym barszczem.

Składniki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 2 cebule
- 50 dag mrożonych podgrzybków
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- biały pieprz
- sól
- suszony tymianek
- 20 dag kremowego twarożku z ziołami
- szczypiorek do związania
1. Grzyby przełóż na sitko i zostaw tak, aż rozmarzną i ociekną. Jajka zmiksuj z mąką, wodą, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto naleśnikowe odstaw na 20 minut.
2. Rozmrożone grzyby osusz i pokrój na kawałki. Patelnię smaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta. Smaż cienkie naleśniki. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż grzyby i smaż 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmij z patelni. Wymieszaj z serkiem.
3. Szczypiorek sparz, osusz. Na naleśnikach rozłóż farsz. Unieś brzegi i zwiąż szczypiorkiem.
Rada kucharza
Jeśli chcesz zrobić naleśniki bez jajek, wykorzystaj namoczone siemię lniane. Zamiast 1 jajka - 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wrzątku.