Reklama

Naleśnikowe sakiewki

Naleśniki podane w takiej wersji znikną ze stołu w kilka minut. Świetnie smakują solo oraz podane z ciepłym barszczem.

Czas przyrządzenia: ok. 55 min
Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 2 cebule
  • 50 dag mrożonych podgrzybków
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • biały pieprz
  • sól
  • suszony tymianek
  • 20 dag kremowego twarożku z ziołami
  • szczypiorek do związania

1. Grzyby przełóż na sitko i zostaw tak, aż rozmarzną i ociekną. Jajka zmiksuj z mąką, wodą, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto naleśnikowe odstaw na 20 minut.

2. Rozmrożone grzyby osusz i pokrój na kawałki. Patelnię smaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta. Smaż cienkie naleśniki. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż grzyby i smaż 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmij z patelni. Wymieszaj z serkiem.

3. Szczypiorek sparz, osusz. Na naleśnikach rozłóż farsz. Unieś brzegi i zwiąż szczypiorkiem.

Rada kucharza

Jeśli chcesz zrobić naleśniki bez jajek, wykorzystaj namoczone siemię lniane. Zamiast 1 jajka - 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wrzątku.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy