Nalewka bursztynowa: Dlaczego warto pić? Jak zrobić?
Nalewka bursztynowa od wieków znana była medycynie ludowej. Miała pomagać w bólach gardła, głowy i menstruacyjnych, łagodzić przebieg infekcji i problemy z oddychaniem. Bursztyn stosowano jako lek na bezsenność, ataki szału i lęki. Niektóre z tych zastosowań zostały potwierdzone przez współczesne badania. Nalewka z bursztynu była zalecana także przez jednego z najsłynniejszych polskich zielarzy — ojca Klimuszko. Jak poprawnie powinna być przygotowywana nalewka bursztynowa? Dlaczego warto ją pić? Kiedy lepiej jej unikać?
Bursztyn: Właściwości
Badania nad właściwościami i zastosowaniem bursztynu w medycynie nadal trwają. Pewne jest, że zawiera on kwas bursztynowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne, stymuluje układ nerwowy, pracę nerek i jelit, ma właściwości żółciopędne. W zastygłej żywicy znaleźć można magnez, wapń, potas, żelazo, krzem, terpeny i kwasy karboksylowe. W jantarze obecne są też fenole, które blokują powstawanie wolnych rodników i stresu oksydacyjnego.
Zalecana jest nalewka z bursztynu na infekcje. Jej właściwości lecznicze w pewnym stopniu potwierdzają źródła historyczne. W 1728 r. angielski encyklopedysta Ephraim Chambers zanotował, że żaden z robotników pracujących w Królewcu przy wydobyciu bursztynu nie zapadł na dżumę. Od XVI wieku naukowcy interesują się kwasem bursztynowym i leczniczym działaniem jantaru, badania na nimi nadal trwają.
Jak rozpoznać prawdziwy bursztyn?
Aby nalewka z bursztynu miała swoje właściwości, musi być przygotowana na bazie prawdziwego bursztynu. Zbierając bursztyn na plaży i nie mając w tym doświadczenia, wcale nie trudno pomylić go z innymi kamieniami czy poddanym działaniu morza kawałkom ciemnego szkła. Na dodatek na rynku nie brakuje podróbek bursztynu, więc nawet kupując go w sklepie, nie można mieć pewności, że jest to prawdziwa, mająca miliony lat, zastygła żywica. Dlatego warto wiedzieć, jak rozpoznać prawdziwy bursztyn.
Pierwszym testem jest wrzucenie bursztynu do szklanki z wodą z kranu. Prawdziwy bursztyn utonie w słodkiej wodzie, wrzucony zaś do słonej — będzie pływał na jej powierzchni. Jantar ma właściwości elektrostatyczne, toteż jeśli potrzemy go o ubranie czy koc, będzie przyciągał włosy czy małe kawałki papieru. Ostatnim testem może być ogrzanie w dłoniach lub lekkie podgrzanie bursztynu, już po chwili zacznie on wydzielać żywiczny zapach. Mając pewność, że jantar jest prawdziwy, można przejść do przygotowania nalewki.
Nalewka z bursztynu: Przepis według ojca Klimuszko
Jednym z propagatorów bursztynowej nalewki był franciszkanin ojciec Czesław Klimuszko — jeden z najsłynniejszych polskich zielarzy i fitoterapeutów. Zalecał on 50 gramów nieoszlifowanego bursztynu rozdrobnić w moździerzu, wypłukać w gorącej wodzie i wsypać do szklanej butelki. Następnie jantar należy zalać połową litra 95 proc. spirytusu. Butelkę odłożyć w ciepłe miejsce, gdzie powinna stać przynajmniej dziesięć dniu. Co kilka dni warto wstrząsnąć naczyniem, by zmieszać jego zawartość. Po tym czasie nalewka bursztynowa jest gotowa. Jantar, który był podstawą do jej stworzenia, może być wykorzystany raz jeszcze do przygotowania nalewki, ale tylko raz!
Co zrobić ze „zużytym” bursztynem?
Nieoszlifowany bursztyn można wykorzystać jedynie dwukrotnie do przygotowania nalewki. Jednak istnieją także inne zastosowania dla jantaru. Rozdrobniony lub wręcz sproszkowany bursztyn można spalić. Dym z niego ma pomagać przy przeziębieniach i problemach z układem oddechowym oraz łagodzić stres, działać uspokajająco i nasennie. Już starożytni Egipcjanie stosowali bursztynowy dym w celach leczniczy i dla rozluźnienia, byli podobno wielkimi miłośnikami zapachu spalanego bursztynu.
Nalewka bursztynowa na infekcje
Nalewkę bursztynową można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Doustnie zaleca się jej przyjmowanie podczas infekcji — należy do połowy szklanki wody wlać łyżeczkę nalewki. Taki preparat trzeba przyjmować dwa razy dziennie. Jednak warto pamiętać, że nalewka jest mocnym alkoholem, toteż warto upewnić się, że może być przyjmowana z innymi lekami.
Nalewka bursztynowa na nadciśnienie i inne dolegliwości
Dziesięć kropli nalewki i pół szklanki wody to sposób, aby pozbyć się biegunki. Trzy krople nalewki do każdego kubka herbaty, ma to być metoda na pozbycie się astmy. Natomiast walka z nadciśnieniem tętniczym wymaga wypijania przed śniadaniem połowy szklanki wody z nalewką bursztynową. Należy rozpocząć od trzech kropel bursztynowego płynu i codziennie zwiększać dawkę aż do dziesięciu. Po tym czasie konieczne jest przerwanie kuracji na dziesięć dni, po czym należy znów zacząć od trzech kropel nalewki. Powtórzenie całego cyklu sześć razy ma pomóc w pozbyciu się nadciśnienia.
Bursztynowa nalewka: Zastosowanie zewnętrzne
Nalewka z bursztynu może być stosowana zewnętrznie. Wcieranie jej w skronie i czoło może ukoić ból głowy, zastosowana na miejsca dotknięte reumatyzmem zmniejsza ból. Przydatna może być też nalewka bursztynowa na grzybicę, należy wcierać ją w zainfekowane miejsca. Zastosowana na ugryzienia owadów, złagodzi swędzenie. Środek wmasowany pod kolanami ma obniżać temperaturę. Smarowanie stóp, pleców i klatki piersiowej może pomóc w złagodzeniu przeziębienia, zapalenia oskrzeli i płuc. Nalewka naniesiona na nozdrza i w okolice nosa ma być skutecznym środkiem na katar. Natomiast ból gardła łagodzi płukanka z połowy szklanki ciepłej wody z połową łyżeczki nalewki.
Nalewka bursztynowa na włosy
Bursztyn jest znanym i cenionym składnikiem szamponów i odżywek. Jego właściwości można wykorzystać, mieszając łyżkę nalewki i ⅓ szklanki wody. Tak przygotowany preparat należy wmasowywać w skórę głowy. Dzięki niemu można pozbyć się przetłuszczających się włosów i wpłynąć na ich szybszy wzrost.