Nalewka z jeżyn: Na co pomaga? Jak zrobić?
Nalewka z jeżyn to pyszny i aromatyczny trunek, który warto przygotować w sezonie na te owoce. Nie dość, że taka nalewka jest niezwykle smaczna, to jeszcze bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Jeżyny są bogatym źródłem antocyjanów rewelacyjnie wpływających na pracę serca i witaminy C, która uszczelnia naczynie krwionośne. Po nalewkę jeżynową warto sięgać, gdy zmagamy się z wysokim ciśnieniem, anemią lub cukrzycą. Produkt może również pomóc szybciej uporać się z przeziębieniem i grypą, gdyż działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i napotnie. Dlaczego jeszcze warto pić nalewkę z jeżyn? Jak ją zrobić?
Co zawierają jeżyny?
Jeżyny, zwane też ożynami lub ostrężynami, to bardzo smaczne owoce, które pojawiają się w sierpniu i wrześniu w lesie, zagajnikach, zaroślach i przy drogach. Wyglądem przypominają maliny, ale mają ciemnofioletowy lub czarny kolor. Warto się nimi zajadać nie tylko ze względu na przyjemny słodko-kwaśny smak, ale też na liczne właściwości prozdrowotne. Jeżyny obfitują bowiem w cenne składniki odżywcze. Są bogate w witaminy A, C, E, B6, K, niacynę, ryboflawinę, tiaminę i kwas foliowy. Znajdują się w nich także takie minerały jak żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, sód i cynk. Jednak najcenniejsze w jeżynach są antocyjany - przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, chronią organizm przed chorobami i świetnie wpływają na pracę serca. Ze względu na taki skład warto sięgać po jeżyny w każdej formie - czy to na surowo, czy jako dodatek do ciast i deserów, czy przygotowując z nich pyszne przetwory. Dużym uznaniem cieszy się zwłaszcza jeżynówka, czyli nalewka z jeżyn, po którą można sięgać przy wielu różnych dolegliwościach.
Nalewka z jeżyn na serce i układ krążenia
Jeżynówka spożywana z umiarem może przynieść wymierne korzyści dla zdrowia. Dzięki zawartości antocyjanów może wspomóc układ krążenia. Wspomniane przeciwutleniacze sprzyjają zwiększeniu elastyczności naczyń włosowatych i wzmacniają serce. Antocyjany obniżają też poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko miażdżycy czy zawału. W nalewce z jeżyn znajduje się również duża ilość witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne i reguluje ciśnienie krwi. Nalewkę jeżynową poleca się również osobom zmagającym się z anemią, gdyż trunek zawiera sporo żelaza. Warto wtedy przyrządzić ją z dodatkiem miodu gryczanego, który również obfituje w ten pierwiastek.
Nalewka z jeżyn reguluje poziom cukru we krwi
Po nalewkę jeżynową mogą także śmiało sięgać diabetycy. Jeżyny mają niski indeks glikemiczny (IG = 25), dzięki czemu nie podnoszą nagle glukozy we krwi. Zawierają też dużo błonnika, który zmniejsza wchłanianie węglowodanów i sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru.
Nalewka z jeżyn na przeziębienie i grypę
Nalewka z jeżyn to trunek, który nasze babcie stosowały na przeziębienie i grypę. Ma on bowiem działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i napotne. Pomoże "wypocić" chorobę i szybciej uporać się z katarem, bólem gardła i gorączką. Wystarczy dodać 1-2 łyżeczki nalewki do herbaty i po spożyciu od razu położyć się do łóżka. Rano na pewno poczujemy się lepiej. Należy jednak pamiętać, by nalewki nie podawać dzieciom.
Nalewka na PMS i kobiece dolegliwości
Smak i właściwości nalewki z jeżyn z pewnością docenią kobiety. W produkcie znajdują się bowiem fitoestrogeny, czyli estrogeny roślinne działające podobnie jak hormony żeńskie. Dzięki temu jeżynówka może złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, np. wahania nastrojów, uczucie napięcia czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nalewkę z jeżyn zaleca się również kobietom w okresie menopauzy, gdyż może pomóc zniwelować uciążliwe uderzenia gorąca.
Nalewka z jeżyn na spirytusie: Jak zrobić?
Jak zrobić pyszną nalewkę z jeżyn? Potrzebujemy do tego 1,5-2 kg tych letnich owoców, 1 kg cukru i 1 l spirytusu. Jeżyny należy dokładnie umyć, osuszyć i wrzucić do wyparzonego słoika, układając je warstwami na przemian z cukrem. Aby owoce szybciej puściły sok, warto je lekko rozgnieść. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kilka dni. Po tym czasie zalewamy jeżyny spirytusem i odkładamy na tydzień. Następnie odcedzamy części stałe owoców od alkoholu i odczekujemy kolejny tydzień. Na koniec należy przefiltrować nalewkę i rozlać do butelek. Jeśli trunek wyszedł zbyt mocny, można go rozcieńczyć wódką. Nalewkę z jeżyn przechowujemy w chłodnym miejscu. Będzie ona gotowa do spożycia po sześciu miesiącach leżakowania.