Nalewka z wiśni

Królowa wśród nalewek.

Składniki:

- wiśnie 1 kg,
- 1 l. spirytusu 95 proc.,
- 40 dag cukru,
- 1/2 litra wódki 45 proc.

Przygotowanie:

Dojrzałe wiśnie umyć, usunąć ogonki i wydrylować 3/4 owoców. Wszystkie owoce wsypać do dużej szklanej butli lub słoja, zalać spirytusem, następnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie płyn zlać do drugiej butli, a owoce przesypać cukrem i zalać wódką. Często potrząsać naczyniem, aby ułatwić rozpuszczanie cukru. Po około dwóch tygodniach wszystko zlać, połączyć obie nalewki, przecedzić, rozlać do butelek, odstawić.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!
Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: nalewka | przetwory | nalewki | wiśnie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje