Składniki: - wiśnie 1 kg, - 1 l. spirytusu 95 proc., - 40 dag cukru, - 1/2 litra wódki 45 proc. Przygotowanie: Dojrzałe wiśnie umyć, usunąć ogonki i wydrylować 3/4 owoców. Wszystkie owoce wsypać do dużej szklanej butli lub słoja, zalać spirytusem, następnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie płyn zlać do drugiej butli, a owoce przesypać cukrem i zalać wódką. Często potrząsać naczyniem, aby ułatwić rozpuszczanie cukru. Po około dwóch tygodniach wszystko zlać, połączyć obie nalewki, przecedzić, rozlać do butelek, odstawić. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!