Nie dawaj dzieciom hot dogów – oto dlaczego!

Nie ma wątpliwości, że dzieci uwielbiają hot dogi. Z jakiegoś powodu ta szybka przekąska jest bardzo atrakcyjna. Nie powinniśmy zapominać, że hot dogi są często serwowane na piknikach organizowanych z okazji jakichś szczególnych wydarzeń. Prawdą jest, że hot dogi są popularne bez względu na porę roku.

hot dog
hot dog© Photogenica
hot dogi a rak
© Photogenica

U dzieci, które zjadają więcej niż tuzin hot dogów w miesiącu, występuje 900% większe ryzyko wystąpienia białaczki. To wyniki badania przeprowadzonego przez epidemiologa z University of Southern California.

Inne badania skoncentrowane na tym samym problemie podają z kolei, że u dzieci urodzonych przez matki, które zjadały przynajmniej cztery hot dogi miesięcznie będąc w ciąży występuje podwojone ryzyko wystąpienia guza mózgu.

Hot dogi zawierają azotyny

hot dog badania
© Photogenica

Czy ta informacja powinna cię martwić? Tak, masz rację.

Wielu ludzi zastanawia się, dlaczego hot dogi nie są najlepszym, co mogą zjeść. Odpowiedź jest prosta – zawierają w swym składzie azotyny, które prowadzą do powstawania czynników rakotwórczych.

W ubiegłym roku przeprowadzono trzy niezależne badania naukowe i każde z nich potwierdziło, że jedzenie hot dogów może zwiększyć prawdopodobieństwo rozwinięcia się raka u dzieci.

hot dog a białaczka
© Photogenica

Naukowcy skupili się na znalezieniu związku pomiędzy ryzykiem zachorowania na białaczkę u dzieci a spożyciem pewnego typu jedzenia. Przeanalizowali rozwój niemowląt oraz dzieci do lat 10 urodzonych w Hrabstwie Los Angeles. Badania te potwierdziły, że u dzieci, które zjadały ponad tuzin hot dogów miesięcznie występowało 900% większe ryzyko zachorowania na białaczkę w wieku dziecięcym.

skutki jedzenia hot dogów
© Photogenica

Co więcej, badacze i naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zachorowania na raka wśród dzieci mieszkających w Denver. Analiza ta pokazała, że u dzieci matek, które będąc w ciąży jadły więcej niż 4 hot dogi miesięcznie występowało dwukrotnie podwyższone ryzyko pojawienia się guza mózgu. Dodatkowo u dzieci, którym w najmłodszych latach podawano hot dogi w ilości, co najmniej 4 sztuk miesięcznie, istniało zwiększone ryzyko wystąpienia raka mózgu.

Inni naukowcy potwierdzili, że u dzieci matek, które w ciąży jadły hot dogi istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia raka w wieku dziecięcym.

hot dog azotyny
© Photogenica

Dlaczego hot dogi pobudzają rozwój raka?

Hot dogi zawierają azotyny w dużych ilościach. Są one stosowane, jako środki konserwujące, które mają uchronić nas przed zatruciem jadem kiełbasianym. Podczas gotowania azotyny łączą się z naturalnie obecnymi w mięsie aminami. W efekcie powstaje rakotwórczy związek N-nitrozowy. Wielu naukowców twierdzi, że wspomniane azotyny tworzą te związki wraz z aminami w żołądku. Jak już pisaliśmy związki N-nitrozowe są rakotwórcze – łączy się ich obecność z różnymi rodzajami raka – między innymi rakiem pęcherza, żołądka, jamy ustnej, mózgu.

sałata azotyny
© Photogenica

Niektóre warzywa również zawierają azotyny, czy w związku z tym, również są niebezpieczne dla zdrowia?

Azotyny można znaleźć w wielu różnych produktach, włączając zielone warzywa, takie jak seler naciowy, szpinak oraz sałata. Ale jak dobrze wiemy, warzywa raczej chronią nas przed rakiem. Wytłumaczenie tego jest proste. Warzywa z dużą zawartością azotynów mają również sporo witaminy D oraz C, co zapobiega tworzeniu się szkodliwych związków N-nitrozowych. Dlatego też warzywa są zdrowe i pożyteczne jeśli chodzi o zapobieganie rakowi.

Wszystkie wędliny, a także ryby i bekon zawierają azotyny.

jedzenie parówek
© Photogenica

Czy zatem powinniśmy zrezygnować z jedzenia hot dogów?

Tak i nie. Prawda jest taka, że nie wszystkie hot dogi dostępne w sklepach mają azotyny. Postęp technologiczny sprawił, że stosowanie azotynów jest już praktycznie przeżytkiem. Istnieją inne sposoby konserwowania żywności. Wiele hot dogów nie zawiera azotynów i nie wpływa to w żaden sposób na ich smak. Jedyną różnicą jest kolor – hot dogi bez azotynów mają brązowawy kolor. Jeśli przygotowano je we właściwy sposób, są całkiem zdrowe i bezpieczne.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas