Nie gyros i na pewno nie jarzynowa. Prosta sałatka, którą podjadają goście i domownicy
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Podstawą każdego udanego spotkania rodzinnego lub w gronie znajomych jest nie tylko samo towarzystwo, ale także stół zastawiony pysznościami. Podczas biesiadowania nie może zabraknąć smakowitych sałatek, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. W książkach kucharskich znajdziemy te na bazie samych warzyw, jak i propozycje, które nie obędą się bez mięsa. Jeśli gościom przejadły się już klasyczna jarzynowa i nieco egzotyczny gyros, proponujemy ciekawe rozwiązanie. Hitem sezonu stanie się smakowita sałatka warstwowa.
Spis treści:
Prosta sałatka z wieloma warstwami
Na pierwszy rzut oka część składników w przygotowywanym daniu łudząco przypomina sałatkę gyros. W przepisie próżno jednak szukać dodatku cebuli, ogórków konserwowych, pomidorów czy charakterystycznego sosu na bazie majonezu i keczupu. Zaletą konkurencyjnej receptury na sałatkę warstwową bez wątpienia jest dressing z jogurtu greckiego, świeżego ogórka, ostrego czosnku i aromatycznego koperku. To doskonały smakołyk na ostatnie dni wakacji.
Składniki na sałatkę warstwową
- 2 średniej wielkości filety z kurczaka
- 2 duże sałaty rzymskie
- 1 jasna część pora
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona papryka
- 1 opakowanie przyprawy gyros
Składniki na sos
- 2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę warstwową?
- Sałatę rzymską, pora oraz paprykę dokładnie myjemy pod wodą i osuszamy. Paprykę i pora kroimy w drobną kostkę, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
- Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, polewamy oliwą i dodajemy przyprawę gyros. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni.
- Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, przechodzimy do przygotowania sosu. Ogórek szklarniowy myjemy i trzemy na tarce razem ze skórką.
- Warzywo dokładnie solimy, odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy i odlewamy nadmiar wody zebranej w misce.
- Do odciśniętego ogórka dodajemy sok z cytryny, oliwę, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz większość posiekanego koperku. Całość doprawiamy pieprzem.
- Na dnie szklanej salaterki wykładamy sałatę, następnie podsmażonego kurczaka, porcję sosu, odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Na papryce ląduje jasna część pora, a wierzch polewamy resztą sosu i lekko posypujemy świeżym koperkiem.
- Sałatka warstwowa doskonale smakuje podana od razu, najlepiej ze świeżym pieczywem. Możemy także ją schłodzić i pozwolić smakom się przegryźć. Smacznego!
Sprawdź również: