Nie gyros i na pewno nie jarzynowa. Prosta sałatka, którą podjadają goście i domownicy

W sałatce warstwowej możemy połączyć ulubione smaki
W sałatce warstwowej możemy połączyć ulubione smaki123RF/PICSEL

Prosta sałatka z wieloma warstwami

Zobacz również:

    Składniki na sałatkę warstwową

    • 2 średniej wielkości filety z kurczaka
    • 2 duże sałaty rzymskie
    • 1 jasna część pora
    • 1 puszka kukurydzy konserwowej
    • 1 czerwona papryka
    • 1 opakowanie przyprawy gyros
    Do sałatki warstwowej idealnie pasuje sos przypominający tzatziki
    Do sałatki warstwowej idealnie pasuje sos przypominający tzatziki123RF/PICSEL
    • 2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
    • 1 duży ogórek szklarniowy
    • 1 pęczek świeżego koperku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Jak zrobić sałatkę warstwową?

    1. Sałatę rzymską, pora oraz paprykę dokładnie myjemy pod wodą i osuszamy. Paprykę i pora kroimy w drobną kostkę, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
    2. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, polewamy oliwą i dodajemy przyprawę gyros. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni.
    3. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, przechodzimy do przygotowania sosu. Ogórek szklarniowy myjemy i trzemy na tarce razem ze skórką.
    4. Warzywo dokładnie solimy, odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy i odlewamy nadmiar wody zebranej w misce.
    5. Do odciśniętego ogórka dodajemy sok z cytryny, oliwę, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz większość posiekanego koperku. Całość doprawiamy pieprzem.
    6. Na dnie szklanej salaterki wykładamy sałatę, następnie podsmażonego kurczaka, porcję sosu, odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę.
    7. Na papryce ląduje jasna część pora, a wierzch polewamy resztą sosu i lekko posypujemy świeżym koperkiem.
    8. Sałatka warstwowa doskonale smakuje podana od razu, najlepiej ze świeżym pieczywem. Możemy także ją schłodzić i pozwolić smakom się przegryźć. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat