Nie gyros i na pewno nie jarzynowa. Prosta sałatka, którą podjadają goście i domownicy

Podstawą każdego udanego spotkania rodzinnego lub w gronie znajomych jest nie tylko samo towarzystwo, ale także stół zastawiony pysznościami. Podczas biesiadowania nie może zabraknąć smakowitych sałatek, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. W książkach kucharskich znajdziemy te na bazie samych warzyw, jak i propozycje, które nie obędą się bez mięsa. Jeśli gościom przejadły się już klasyczna jarzynowa i nieco egzotyczny gyros, proponujemy ciekawe rozwiązanie. Hitem sezonu stanie się smakowita sałatka warstwowa.

W sałatce warstwowej możemy połączyć ulubione smaki
W sałatce warstwowej możemy połączyć ulubione smaki123RF/PICSEL

Prosta sałatka z wieloma warstwami

Na pierwszy rzut oka część składników w przygotowywanym daniu łudząco przypomina sałatkę gyros. W przepisie próżno jednak szukać dodatku cebuli, ogórków konserwowych, pomidorów czy charakterystycznego sosu na bazie majonezu i keczupu. Zaletą konkurencyjnej receptury na sałatkę warstwową bez wątpienia jest dressing z jogurtu greckiego, świeżego ogórka, ostrego czosnku i aromatycznego koperku. To doskonały smakołyk na ostatnie dni wakacji.

Składniki na sałatkę warstwową

  • 2 średniej wielkości filety z kurczaka
  • 2 duże sałaty rzymskie
  • 1 jasna część pora
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
Do sałatki warstwowej idealnie pasuje sos przypominający tzatziki
Do sałatki warstwowej idealnie pasuje sos przypominający tzatziki123RF/PICSEL

Składniki na sos

  • 2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę warstwową?

  1. Sałatę rzymską, pora oraz paprykę dokładnie myjemy pod wodą i osuszamy. Paprykę i pora kroimy w drobną kostkę, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.
  2. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, polewamy oliwą i dodajemy przyprawę gyros. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni.
  3. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, przechodzimy do przygotowania sosu. Ogórek szklarniowy myjemy i trzemy na tarce razem ze skórką.
  4. Warzywo dokładnie solimy, odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy i odlewamy nadmiar wody zebranej w misce.
  5. Do odciśniętego ogórka dodajemy sok z cytryny, oliwę, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz większość posiekanego koperku. Całość doprawiamy pieprzem.
  6. Na dnie szklanej salaterki wykładamy sałatę, następnie podsmażonego kurczaka, porcję sosu, odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę.
  7. Na papryce ląduje jasna część pora, a wierzch polewamy resztą sosu i lekko posypujemy świeżym koperkiem.
  8. Sałatka warstwowa doskonale smakuje podana od razu, najlepiej ze świeżym pieczywem. Możemy także ją schłodzić i pozwolić smakom się przegryźć. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas