Sałatka na imprezę, którą wykonasz w kilka minut. Ekspresowo znika też z talerzy
Pyszne sałatki na imprezę? Oto cztery sprawdzone przepisy na szybkie w przygotowaniu sałatki z makaronem z dodatkiem warzyw, szynki czy kurczaka. Każdy znajdzie coś dla siebie. Pewne jest, że ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a goście będą zachwyceni.
Spis treści:
Sałatka z makaronem i szynką
Świetna przekąska na zimno na podwieczorek lub kolację. Można modyfikować ją wedle uznania.
Składniki na miskę sałatki:
- 200 g dowolnego makaronu (dobrze sprawdzą się świderki lub kokardki)
- puszka brzoskwiń lub mandarynek
- 200 g szynki dobrej jakości (najlepiej wędzonej)
- 100 g sera pleśniowego
- seler naciowy (1 łodyga)
- jogurt naturalny
- przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Składniki kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z jogurtem i doprawiamy wedle uznania. Całość możemy skropić sokiem z cytryny.
Czytaj również: Najlepsza sałatka jaką jadłam. Idealna na grilla
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Prosta i sycąca sałatka imprezowa. Sprawdzi się także na kolację dla całej rodziny.
Składniki na dużą miskę sałatki:
- opakowanie makaronu kokardki
- opakowanie sera feta
- 2 duże piersi z kurczaka
- pęczek pietruszki
- olej
- przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, papryka słodka
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy na dobrym oleju.
- Gdy ostygnie, łączymy go z ugotowanym al dente makaronem i rozdrobnionym serem feta.
- Dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę i wszystko dokładnie łączymy.
Szyba sałatka z makaronem
Składniki:
- sok z cytryny
- sól
- 20 dag szynki wędzonej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula sałatkowa
- 3 gałązki seler naciowy
- pieprz
- 25 dag makaronu
- 50 dag brokułu
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Odcedzić, zahartować zimną wodą, osączyć.
- Brokuły wrzucić na osolony wrzątek, po 2-3 minutach odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić.
- Paprykę i szynkę pokroić w słupki, łodygi selera w plasterki.
- Cebulę posiekać.
- Wszystkie składniki połączyć.
- Zrobić sos z oleju i soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.
Sałata z makaronem, pieczarkami i groszkiem
Składniki:
- 20 dag makaronu kolanka
- 5 jaj
- 20 dag groszku mrożonego
- 50 dag pieczarek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
- Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
- Na minutę przed końcem gotowania wrzucić groszek, zagotować, zdjąć z ognia, odcedzić.
- Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, zrumienić na oleju.
- Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.
- Z jogurtu, majonezu, octu i przypraw ukręcić sos.
- Makaron z groszkiem wymieszać z pieczarkami, jajkami i sosem, posypać posiekanym szczypiorem.
- Odstawić na godzinę.