Nie marnuję - kombinuję!
Masz ochotę coś przekąsić? W lodówce na pewno znajdą się produkty, z których szybko przygotujesz pyszne potrawy!

Pieczone warzywa w miodowej glazurze
Składniki
- makaron np. Lubella Pełne Ziarno Świdry z orkiszem do podania
- 3 duże ziemniaki
- 2 duże buraki
- około 150 g mini marchewek
- 2 mniejsze cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- po 1 łyżeczce soli, suszonego oregano, tymianku
- szczypta pieprzu
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
Warzywa obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do warzyw. Olej wymieszać z miodem oraz solą, pieprzem i przyprawami, polać warzywa i dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, zakryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piec 30 minut, następnie odkryć i piec około 20 minut. Skropić sokiem z cytryny i podawać z ugotowanym makaronem.

Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem
Składniki
- kopytka
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- około 1 szklanki mąki pszennej np. Lubella
- 1 jajko
- szczypta soli
- sos
- 400 g passaty pomidorowej np. Łowicz
- 1 mniejsza cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonej włoszczyzny
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- szczypta soli, pieprzu oraz cukru do smaku
- około 80 g startego sera cheddar + do dekoracji
- 2 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania
Do wrzącej wody dodać suszoną włoszczyznę. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, po chwili dodać sprasowany czosnek, przelać wodę z suszoną włoszczyzną i zagotować. Dodać passatę pomidorową i gotować 4-5 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Dodać 80 g startego sera, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i wymieszać.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką, jajkiem oraz szczyptą soli i wyrobić. W miarę potrzeby dosypać mąki. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej z nich zrobić wałek, lekko spłaszczyć i pokroić. Gotować partiami, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kopytka gotowe tuż po wypłynięciu na wierzch. Podawać z sosem pomidorowym i startym cheddarem