Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie. Ten przepis na pizzę to złoto!
Powstaje w błyskawicznym tempie i zasmakuje też miłośnikom pizzy tradycyjnej. Kolejne dobre wiadomości - nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta ani zapiekać go w piekarniku. Pizza z patelni jest doskonała na szybką kolację na ciepło. Jak ją przygotować?
Miłośnicy pizzy świętują dwa razy w roku. 17 stycznia, bo to właśnie wtedy przypada Światowy Dzień Pizzy oraz 9 lutego, gdy obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Można oczywiście odwiedzić swoją ulubioną pizzerię, w której na pewno przygotowano jakieś niespodzianki, albo skusić się na przygotowanie przysmaku w domu. Jeśli nie masz zdolności kulinarnych, spokojnie, zdradzamy przepis na pizzę z patelni, które udaje się każdemu. Kilka składników, odrobina cierpliwości i gotowe. Spróbujcie!
Pizza z patelni: składniki
- 150 g mąki pszennej + do oprószenia stolnicy
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- oregano
- bazylia
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- bazylia
- oregano
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plasterków dowolnej wędliny
- 2-3 pieczarki
Pizza z patelni: przygotowanie
- Podane składniki na ciasto pizzy z patelni (mąkę, wodę, sól i oliwę) łączymy w misce, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy.
- Suchą patelnię (np. taką do beztłuszczowego smażenia naleśników) podgrzewamy. Gdy będzie ciepła, wykładamy na nią rozwałkowany placek i podsmażamy go z obu stron do lekkiego zrumienienia.
- Jedną stronę placka smarujemy koncentratem pomidorowym, wykładamy nań mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz pieczarki i wędlinę. Podgrzewamy pizzę na patelni, aż ser się roztopi, a ciasto będzie zrumienione.
Pizza z patelni jest gotowa!
***
Polecamy również inne przepisy na domową pizzę:
Pizza lepsza niż z pizzerii
Domowa pizza margherita
Pizza fit z kalafiora i twarogu