Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie. Ten przepis na pizzę to złoto!

Pizza z patelni nie zawiera drożdży, ale i tak się udaje!
Pizza z patelni nie zawiera drożdży, ale i tak się udaje!123RF/PICSEL

Pizza z patelni: składniki 

Chrupiącą pizzę domową podaj na obiad lub podczas imprezy
Chrupiącą pizzę domową podaj na obiad lub podczas imprezy123RF/PICSEL
  • 150 g mąki pszennej + do oprószenia stolnicy
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano
  • bazylia
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • oregano
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plasterków dowolnej wędliny
  • 2-3 pieczarki

Pizza z patelni: przygotowanie

  1. Podane składniki na ciasto pizzy z patelni (mąkę, wodę, sól i oliwę) łączymy w misce, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy.
  2. Suchą patelnię (np. taką do beztłuszczowego smażenia naleśników) podgrzewamy. Gdy będzie ciepła, wykładamy na nią rozwałkowany placek i podsmażamy go z obu stron do lekkiego zrumienienia. 
  3. Jedną stronę placka smarujemy koncentratem pomidorowym, wykładamy nań mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz pieczarki i wędlinę. Podgrzewamy pizzę na patelni, aż ser się roztopi, a ciasto będzie zrumienione.
Pizza z patelni - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria