Reklama

Reklama

Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie. Ten przepis na pizzę to złoto!

Powstaje w błyskawicznym tempie i zasmakuje też miłośnikom pizzy tradycyjnej. Kolejne dobre wiadomości - nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta ani zapiekać go w piekarniku. Pizza z patelni jest doskonała na szybką kolację na ciepło. Jak ją przygotować?

Miłośnicy pizzy świętują dwa razy w roku. 17 stycznia, bo to właśnie wtedy przypada Światowy Dzień Pizzy oraz 9 lutego, gdy obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Można oczywiście odwiedzić swoją ulubioną pizzerię, w której na pewno przygotowano jakieś niespodzianki, albo skusić się na przygotowanie przysmaku w domu. Jeśli nie masz zdolności kulinarnych, spokojnie, zdradzamy przepis na pizzę z patelni, które udaje się każdemu. Kilka składników, odrobina cierpliwości i gotowe. Spróbujcie! 

Reklama

Pizza z patelni: składniki 

  • 150 g mąki pszennej + do oprószenia stolnicy
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano
  • bazylia
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • oregano
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plasterków dowolnej wędliny
  • 2-3 pieczarki

Pizza z patelni: przygotowanie

  1. Podane składniki na ciasto pizzy z patelni (mąkę, wodę, sól i oliwę) łączymy w misce, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkowujemy je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy.
  2. Suchą patelnię (np. taką do beztłuszczowego smażenia naleśników) podgrzewamy. Gdy będzie ciepła, wykładamy na nią rozwałkowany placek i podsmażamy go z obu stron do lekkiego zrumienienia. 
  3. Jedną stronę placka smarujemy koncentratem pomidorowym, wykładamy nań mozzarellę pokrojoną w plasterki oraz pieczarki i wędlinę. Podgrzewamy pizzę na patelni, aż ser się roztopi, a ciasto będzie zrumienione.

Pizza z patelni jest gotowa!

***

Polecamy również inne przepisy na domową pizzę:

Pizza lepsza niż z pizzerii

Domowa pizza margherita

Pizza fit z kalafiora i twarogu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowa pizza | Pizza z patelni | jak zrobić pizzę

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy