Nie tylko na maśle z czosnkiem. Bób kiszony do letniego podjadania i zimowych zapasów

Gotowany, smażony czy grillowany. To trzy najczęstsze sposoby podawania sezonowego bobu. W tym roku warto dołączyć do repertuaru jeszcze jeden patent i ukisić słoiki pełne maślanych fasolek. Jakich przypraw i proporcji użyć, by uzyskać smakowity efekt? Podpowiadamy sprawdzony przepis.

Kiszony bób to przekąska, którą warto wprowadzić do letniego repertuaru
Kiszony bób to przekąska, którą warto wprowadzić do letniego repertuaru123RF/PICSEL

Kiszony bób - przysmak lata

Osoby lubiące próbować nowych kiszonek nie powinny poczuć się zawiedzione bobem z solanki. Tak przygotowane warzywo wzbogaci nawet najbardziej podstawową kanapkę oraz sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ukiszony bób wrzucić na masło, dodać czosnek i przyprawy, a następnie całość wyłożyć na świeże i chrupiące pieczywo.

Składniki na bób kiszony

  • 1 kg świeżego bobu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
  • 2-3 gałązki kopru z baldachami
  • 2 łyżki soli gruboziarnistej
  • 2 litry wody

Jak zrobić bób kiszony?

Świeży bób możemy ugotować, usmażyć lub ukisić
Świeży bób możemy ugotować, usmażyć lub ukisić123RF/PICSEL
  1. Wyłuskany ze strączków bób dokładnie opłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do garnka z gotującą się wodą.
  2. Jeśli zamierzamy obrać bób po ugotowaniu, dodajmy do wody odrobinę soli, w innym przypadku możemy pominąć doprawianie zawartości garnka.
  3. Bób podgotowujemy przez 3-4 minuty, po czym odcedzamy na sicie i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  4. Kiedy bób się studzi, możemy przejść do przygotowania solanki. Pamiętajmy, by trzymać się proporcji, które mówią, że na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli, najlepiej niejodowanej.
  5. Ugotowaną solankę ściągamy z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia i nabrania temperatury pokojowej.
  6. Do czystych i wyparzonych słoików wkładamy po łodydze kopru z kwiatostanem, łyżeczce białej gorczycy oraz dwa ząbki czosnku.
  7. Do składników dodajemy bób, Powinien zająć ok. ¾ wysokości. Zawartość słoików zalewamy przestudzoną solanką i odstawiamy na ok. 7 dni.
  8. Po tygodniu bób zdąży się ukisić i będzie nadawał się do jedzenia. Smacznego!

Do czego wykorzystać kiszony bób?

Smakosze bobu najczęściej zajadają się nim w postaci gotowanej, okraszonej porcją roztopionego masła, soli i pieprzu. To ciekawe warzywo nabiera zupełnie innego smaku w procesie kiszenia. Czy warto spróbować kiszonego bobu? Po tygodniowej fermentacji możemy spodziewać się ciekawie kwaskowatego posmaku oraz wyjątkowo maślano-kremowej konsystencji. To propozycja dla osób, które poszukują niebanalnych przekąsek.

Jak użyć kiszonego bobu w kuchni? Apetycznym rozwiązaniem będzie połączenie go z kolorową sałatką na bazie jajek na twardo, warzyw konserwowych oraz sosu jogurtowo-majonezowego. O porcję kiszonego bobu możemy wzbogacić warzywa z patelni oraz zaserwować do posiłku w azjatyckim stylu. Osoby lubiące odejście od tradycji mogą spróbować dodać kilka pokrojonych fasolek bobu do kultowej sałatki jarzynowej.

Zmysłowe smaki: Bób smażony z chorizo Interia.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas