Wrzuć garść do garnka z bobem. Brzuch nie będzie pełny jak balon
Sezon na świeży bób jest niezwykle krótki, więc trzeba z niego szybko korzystać. Choć można go podawać na tysiące sposobów, to jedno jest pewne: wcześniej trzeba go ugotować, ponieważ w przeciwnym razie nie będzie nadawał się w ogóle do spożycia. Niestety, czasami po takiej bobowej uczcie brzuch wygląda jak balon i męczą nas nieprzyjemne wzdęcia. Aby pozbyć się problemu, nie trzeba z niego rezygnować, tylko wiedzieć, jak go przyrządzić. Jak gotować bób, aby nie wzdymał? Oto odpowiedź.
Jak gotować bób?
Gotowanie bobu nie jest skomplikowaną czynnością, ale wiele osób i tak robi to w sposób niewłaściwy, ponieważ po jego spożyciu wzdęcia są gwarantowane. Pamiętamy, aby złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości, warto wcześniej bób namoczyć: w przeciwieństwie do fasoli i grochu, nie wlewajmy do niego zimnej wody, ale sięgnijmy po wrzątek. Po godzinie w takiej kąpieli bób powinien o wiele lepiej być przyswajalny dla naszego organizmu.
A co z jego gotowaniem? Tutaj też powinniśmy być ostrożni, ponieważ warto znać jeszcze jeden trik. Co prawda, nasze babcie i mamy nauczyły nas, aby bób gotować pod przykryciem, ponieważ wtedy cały proces przebiega szybciej. Jeśli jednak zdejmiemy pokrywkę, to fakt: musimy nieco dłużej poczekać, za to wszystkie substancje lotne odpowiedzialne za wzdęcia szybko się znaturalizują.
Dodaj do garnka. Bób nie będzie wzdymał
Sama woda czasami nie wystarczy, aby bób po ugotowaniu nie wzdymał. Można czasem posiłkować się naturalnymi dodatkami, które załagodzą nieprzyjemne dolegliwości. Wystarczy sięgnąć po gałązkę kopru, świeży cząber, kilka listków liścia laurowego albo po łyżeczkę kminku. Warto wypróbować po kolei przedstawione propozycje, ponieważ bób w takim towarzystwie będzie zawsze miał nieco inny posmak, więc nie warto się ograniczać.
Jak prawidłowo gotować bób?
Gotowanie bobu nie powinno nam sprawiać większego problemu, ale warto wiedzieć, jak to sprawnie zrobić. Należy pamiętać o proporcjach, żeby ziarna miały sporo przestrzeni, dlatego trzeba dwa razy więcej wody, niż mamy w garnku bobu. Do gotującej wody można dodać nieco soli (płaska łyżeczka na każdy litr), ale także nieco cukru, który podkręci jego smak. Jak długo gotować bób? Na to pytanie nigdy nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od kilku czynników: jego świeżości, wielkości oraz ilości wody. Najlepiej pilnować go na bieżąco i sprawdzić: jeśli po ugotowaniu skórka się pomarszczyła i łatwo odchodzi od wnętrza, to znak, że jest gotowy.
Jak jeszcze sprawić, żeby bób nie wzdymał? Wiele osób twierdzi, żeby jeść go bez skórki, choć to właśnie w niej znajduje się wiele cennych dla zdrowia substancji.