Nie wiesz, co zrobić z mięsem z rosołu? Wykorzystaj te 4 pyszne przepisy!
Aromatyczny wywar gotowany na mieszance mięs i warzyw. Złocisty kolor i smak, który przywodzi na myśl szczęśliwe chwile z dzieciństwa. Rosół to tradycyjna polska zupa, uwielbiana nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych. Co jednak zrobić z ugotowanym mięsem z rosołu, które zdaje się już nie mieć aż tylu zwolenników? Podpowiadamy, co zrobić z mięsa z rosołu, żeby stworzyć z niego dania, które skradną serce i żołądek niejednego smakosza!
Spis treści:
Najlepsze mięso do rosołu
Bazą do rosołu mogą być różne mięsa. Doskonale sprawdzi się drób, wołowina czy gęsina. Ważne, aby wybrane kawałki mięsa były dość tłuste, ponieważ to właśnie one zapewnią bogaty smak wywarowi. Rosół wyjdzie najbardziej aromatyczny i esencjonalny, jeśli przygotujemy go z mieszanki mięs, najlepiej drobiowego i wołowego. Wykwintności doda mu też odrobina cielęciny lub skrawki dziczyzny.
Pasztet z mięsa z rosołu
Ekspresowy pasztet w stylu zero waste, który sprawdzi się świetnie zjadany solo lub do domowych kanapek.
Składniki:
- Porcja mięsa z rosołu, dokładnie oddzielona od chrząstek, błonek i kości
- Warzywa z rosołu
- 1 cukinia
- 1 puszka lub słoiczek ciecierzycy
- 2 jajka
- Kilka suszonych pomidorów
- Bułka tarta
- Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek, słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
- W kielichu blendera miksujemy: mięso, warzywa, ciecierzycę, suszone pomidory, jajka i przyprawy. W międzyczasie na tarce o grubych oczkach trzemy cukinię i odciskamy ją z wody. Dodajemy do gotowej masy.
- Pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30 x 11 x 7,5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 45 minut.
Smażone krokieciki rosołowe
Prosta i szybka przekąska w stylu hiszpańskich tapas, do której ugotowane drobiowe mięso z rosołu sprawdzi się wyśmienicie.
Składniki:
- 2 ugotowane w rosole piersi z kurczaka, rozdrobnione na małe kawałeczki
- 1 drobno posiekana cebula zwykła
- 1 posiekana garść natki pietruszki
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tarta gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 100 g mąki pszennej
- 1 l mleka
- 3 jajka
- Bułka tarta
- Olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę i smażymy do momentu zeszklenia. Do podsmażonej cebuli dodajemy rozdrobnionego kurczaka i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę, którą podsmażamy przez 1-2 minuty, aby straciła surowość. Następnie na patelnię porcjami wlewamy mleko, aż do uzyskania gęstej masy. Całość posypujemy pietruszką i pozostałymi przyprawami.
- Zawartość patelni przekładamy do miski i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wkładamy na godzinę do lodówki. Zimną i stężałą masę formujemy w owalne krokieciki lub podłużne paluszki. Krokieciki panierujemy w jajku i bułce tartej. Opanierowane smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż zarumienią się z każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Kotlety z mięsa drobiowego z rosołu
Kreatywna propozycja dla miłośników smacznych dań, którym nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu.
Składniki:
- 800 g mięsa drobiowego z rosołu
- 75 ml oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
- Bułka tarta
Przygotowanie:
- Oddzielone od kości i skóry mięso mielimy w maszynce. Powstałą mięsną masę łączymy z przyprawami i bułką tartą.
- Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy po ok. 6 minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z frytkami, surówkami i ulubionymi sosami.
Gulasz z mięsa rosołowego
Ugotowane mięso z rosołu dobrze sprawdzi się w tym sycącym warzywno-mięsnym daniu jednogarnkowym.
Składniki:
- Porcja mięsa z rosołu
- Warzywa z rosołu
- 1 szklanka rosołu
- 1 cebula zwykła
- Kawałek pora
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 250 ml śmietanki 18% do zup i sosów
- Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i podsmażamy przez kilka minut. Do mięsa i cebuli dodajemy kolejno: koncentrat pomidorowy, rosół i przyprawy. Całość gotujemy przez 5 minut. Gotowy sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i ponownie zagotowujemy całość.
- Gulasz najlepiej smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami i ulubionym dodatkiem warzywnym.
Sprawdź również: