Nie wiesz, co zrobić z mięsem z rosołu? Wykorzystaj te 4 pyszne przepisy!

Wykorzystaj gotowane mięso z rosołu, by stworzyć pyszne i szybkie dania
Wykorzystaj gotowane mięso z rosołu, by stworzyć pyszne i szybkie dania123RF/PICSEL

Najlepsze mięso do rosołu

Jak zrobić prawdziwy rosół z kury?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Pasztet z mięsa z rosołu

  • Porcja mięsa z rosołu, dokładnie oddzielona od chrząstek, błonek i kości
  • Warzywa z rosołu
  • 1 cukinia
  • 1 puszka lub słoiczek ciecierzycy
  • 2 jajka
  • Kilka suszonych pomidorów
  • Bułka tarta
  • Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek, słodka i ostra papryka
  • W kielichu blendera miksujemy: mięso, warzywa, ciecierzycę, suszone pomidory, jajka i przyprawy. W międzyczasie na tarce o grubych oczkach trzemy cukinię i odciskamy ją z wody. Dodajemy do gotowej masy.
  • Pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30 x 11 x 7,5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 45 minut.

Smażone krokieciki rosołowe

Przygotuj pyszne krokieciki z gotowanego mięsa rosołowego
Przygotuj pyszne krokieciki z gotowanego mięsa rosołowego123RF/PICSEL
  • 2 ugotowane w rosole piersi z kurczaka, rozdrobnione na małe kawałeczki
  • 1 drobno posiekana cebula zwykła
  • 1 posiekana garść natki pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tarta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 l mleka
  • 3 jajka
  • Bułka tarta
  • Olej lub oliwa do smażenia
  • Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę i smażymy do momentu zeszklenia. Do podsmażonej cebuli dodajemy rozdrobnionego kurczaka i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę, którą podsmażamy przez 1-2 minuty, aby straciła surowość. Następnie na patelnię porcjami wlewamy mleko, aż do uzyskania gęstej masy. Całość posypujemy pietruszką i pozostałymi przyprawami.
  • Zawartość patelni przekładamy do miski i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wkładamy na godzinę do lodówki. Zimną i stężałą masę formujemy w owalne krokieciki lub podłużne paluszki. Krokieciki panierujemy w jajku i bułce tartej. Opanierowane smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż zarumienią się z każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Kotlety z mięsa drobiowego z rosołu

Zobacz również:

    • 800 g mięsa drobiowego z rosołu
    • 75 ml oliwy z oliwek
    • Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
    • Bułka tarta
    • Oddzielone od kości i skóry mięso mielimy w maszynce. Powstałą mięsną masę łączymy z przyprawami i bułką tartą.
    • Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy po ok. 6 minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z frytkami, surówkami i ulubionymi sosami.

    Gulasz z mięsa rosołowego

    Wykorzystaj ugotowane mięso z rosołu w przepisie na pożywny gulasz
    Wykorzystaj ugotowane mięso z rosołu w przepisie na pożywny gulasz123RF/PICSEL
    • Porcja mięsa z rosołu
    • Warzywa z rosołu
    • 1 szklanka rosołu
    • 1 cebula zwykła
    • Kawałek pora
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka mąki
    • 250 ml śmietanki 18% do zup i sosów
    • Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, posiekana natka pietruszki
    • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i podsmażamy przez kilka minut. Do mięsa i cebuli dodajemy kolejno: koncentrat pomidorowy, rosół i przyprawy. Całość gotujemy przez 5 minut. Gotowy sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i ponownie zagotowujemy całość.
    • Gulasz najlepiej smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami i ulubionym dodatkiem warzywnym.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?