Nie wiesz, co zrobić z mięsem z rosołu? Wykorzystaj te 4 pyszne przepisy!

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
34
Udostępnij
Wykorzystaj gotowane mięso z rosołu, by stworzyć pyszne i szybkie dania
Wykorzystaj gotowane mięso z rosołu, by stworzyć pyszne i szybkie dania123RF/PICSEL

Najlepsze mięso do rosołu

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Jak zrobić prawdziwy rosół z kury?
      Jak zrobić prawdziwy rosół z kury?Interia KulinariaInteria Kulinaria

      Pasztet z mięsa z rosołu

      • Porcja mięsa z rosołu, dokładnie oddzielona od chrząstek, błonek i kości
      • Warzywa z rosołu
      • 1 cukinia
      • 1 puszka lub słoiczek ciecierzycy
      • 2 jajka
      • Kilka suszonych pomidorów
      • Bułka tarta
      • Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, czosnek, słodka i ostra papryka
      • W kielichu blendera miksujemy: mięso, warzywa, ciecierzycę, suszone pomidory, jajka i przyprawy. W międzyczasie na tarce o grubych oczkach trzemy cukinię i odciskamy ją z wody. Dodajemy do gotowej masy.
      • Pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30 x 11 x 7,5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 45 minut.

      Smażone krokieciki rosołowe

      Przygotuj pyszne krokieciki z gotowanego mięsa rosołowego
      Przygotuj pyszne krokieciki z gotowanego mięsa rosołowego123RF/PICSEL
      • 2 ugotowane w rosole piersi z kurczaka, rozdrobnione na małe kawałeczki
      • 1 drobno posiekana cebula zwykła
      • 1 posiekana garść natki pietruszki
      • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tarta gałka muszkatołowa
      • 1 łyżka masła
      • 1 łyżka oleju
      • 100 g mąki pszennej
      • 1 l mleka
      • 3 jajka
      • Bułka tarta
      • Olej lub oliwa do smażenia
      • Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Dodajemy cebulę i smażymy do momentu zeszklenia. Do podsmażonej cebuli dodajemy rozdrobnionego kurczaka i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę, którą podsmażamy przez 1-2 minuty, aby straciła surowość. Następnie na patelnię porcjami wlewamy mleko, aż do uzyskania gęstej masy. Całość posypujemy pietruszką i pozostałymi przyprawami.
      • Zawartość patelni przekładamy do miski i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wkładamy na godzinę do lodówki. Zimną i stężałą masę formujemy w owalne krokieciki lub podłużne paluszki. Krokieciki panierujemy w jajku i bułce tartej. Opanierowane smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż zarumienią się z każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

      Kotlety z mięsa drobiowego z rosołu

      • 800 g mięsa drobiowego z rosołu
      • 75 ml oliwy z oliwek
      • Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
      • Bułka tarta
      • Oddzielone od kości i skóry mięso mielimy w maszynce. Powstałą mięsną masę łączymy z przyprawami i bułką tartą.
      • Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy po ok. 6 minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z frytkami, surówkami i ulubionymi sosami.

      Gulasz z mięsa rosołowego

      Wykorzystaj ugotowane mięso z rosołu w przepisie na pożywny gulasz
      Wykorzystaj ugotowane mięso z rosołu w przepisie na pożywny gulasz123RF/PICSEL
      • Porcja mięsa z rosołu
      • Warzywa z rosołu
      • 1 szklanka rosołu
      • 1 cebula zwykła
      • Kawałek pora
      • 1 łyżka oleju
      • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
      • 1 łyżka mąki
      • 250 ml śmietanki 18% do zup i sosów
      • Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, posiekana natka pietruszki
      • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso i podsmażamy przez kilka minut. Do mięsa i cebuli dodajemy kolejno: koncentrat pomidorowy, rosół i przyprawy. Całość gotujemy przez 5 minut. Gotowy sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i ponownie zagotowujemy całość.
      • Gulasz najlepiej smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami i ulubionym dodatkiem warzywnym.
      zdjęcie
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      25
      Super
      relevant
      5
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      1
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      3
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      34
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na