Sałatka warzywna w słoiku. Ciocia Krysia robi ją tak od lat
Nie ogórki, cukinia czy pomidory, a mieszanka kilku warzyw. Do tego odpowiednia zalewa i gotowe. Ta sałatka będzie idealnym dodatkiem do obiadu, smakuje także jako dodatek do pieczywa. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ciocia Krysia robi tak od lat i zawsze się udaje.
To jeden z pomysłów na to, aby zamknąć smak lata w słoiku. Prosty i sprawdzony. Z przygotowaniem tej sałatki warzywnej poradzi sobie każdy. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i staje się obowiązkowym punktem na liście przetworów. W niejednej spiżarni, obok ogórków kiszonych, znajduje się właśnie ona. Co potrzebujecie do przygotowania sałatki warzywnej? Kilka warzyw, sól kamienną, ocet, cukier, wodę i odrobinę cierpliwości.
Czytaj również: Przepis na ogórki małosolne z porzeczką
Sałatka warzywna w słoiku - składniki
Składniki:
- 3 kg białej kapusty
- 1 kg marchewki
- 1,5 kg cebuli
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 1 kg czerwonej papryki
- 5 łyżek soli kamiennej
Zalewa:
- 2 l wody
- 300 ml octu
- 2 szklanki cukru
Sprawdź także: Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie pleśniały?
Sałatka warzywna w słoiku - przygotowanie
Zacznij od poszatkowania drobno kapusty. Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a paprykę w cienkie paseczki. Wszystkie warzywa mieszamy, następnie zasypujemy je solą i odstawiamy na 2-3 godziny.
W garnku zagotowujemy wszystkie składniki na zalewę i wyłączamy. Po ok. 2-3 godzinach do warzyw dolewamy przestudzoną zalewę i wszystko dokładnie mieszamy.
Sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy od momentu wrzenia wody przez 15 minut. Następnie słoiki wyjmujemy, układamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Niektórzy do sałatki dodają również pomidory oraz dosypują odrobinę gorczycy. Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubicie.
Polecamy: