Niebo i ziemia
Z kuchni niemieckiej.
- sól,
- 750 g jabłek (ok. 4 sztuki),
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- 3 cebule,
- 40 g wędzonego boczku,
- 300 g kaszanki,
- łyżka oleju,
- 200-250 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- starta gałka muszkatołowa,
- tymianek i małe jabłuszko do dekoracji
Do jabłek wlać 75 ml wody, sok z cytryny, dodać cukier i dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut. Cebulę pokroić w krążki, boczek w kostkę, kaszankę w grube plastry. Boczek usmażyć na chrupko, następnie dodać cebulę i kaszankę. W razie potrzeby dodać łyżkę oleju. Do ugotowanych ziemniaków dodać mleko i masło, a następnie dobrze je ubić. Doprawić gałką muszkatołową. Ziemniaki, duszone jabłka i kaszankę nakładać na talerze. Dekorować tymiankiem.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2640 kJ/631 kcal