Niedzielny obiad dla całej rodziny

Wszyscy najedzą się do syta!

Krupniczek na ostro

Składniki

  • 4 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej
  • 2 udka kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego
  • pieprzu
  • sól
  • chili w proszku mielony
  • pieprz
  • suszony lubczyk

Kaszę opłucz na sitku i osącz. Przesyp do garnka, zalej wrzątkiem. Zmniejsz płomień i gotuj 15 minut. Często mieszaj, by kasza nie przywarła do dna. W tym czasie do drugiego garnka włóż opłukane udka kurczaka. Zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, zbierając (najlepiej łyżką cedzakową) tworzącą się na powierzchni pianę. Obierz włoszczyznę i ziemniaki. Warzywa pokój w niewielką kostkę. Dodaj do wywaru razem z listkami laurowymi oraz ziarenkami ziela angielskiego i pieprzu. Dołóż kaszę. Zupę posól. Przypraw na pikantnie chili, pieprzem i lubczykiem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 15 minut. Udka wyjmij z zupy, przestudź, usuń z nich skórę i usuń kości. Mięso potnij na drobne kawałeczki. Krupnik rozlej do kokilek, dołóż kurczaka.

Reklama



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje