Niedzielny obiad dla całej rodziny
Wszyscy najedzą się do syta!

Krupniczek na ostro
Składniki
- 4 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej
- 2 udka kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- 2 listki laurowe
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego
- pieprzu
- sól
- chili w proszku mielony
- pieprz
- suszony lubczyk
Kaszę opłucz na sitku i osącz. Przesyp do garnka, zalej wrzątkiem. Zmniejsz płomień i gotuj 15 minut. Często mieszaj, by kasza nie przywarła do dna. W tym czasie do drugiego garnka włóż opłukane udka kurczaka. Zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, zbierając (najlepiej łyżką cedzakową) tworzącą się na powierzchni pianę. Obierz włoszczyznę i ziemniaki. Warzywa pokój w niewielką kostkę. Dodaj do wywaru razem z listkami laurowymi oraz ziarenkami ziela angielskiego i pieprzu. Dołóż kaszę. Zupę posól. Przypraw na pikantnie chili, pieprzem i lubczykiem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 15 minut. Udka wyjmij z zupy, przestudź, usuń z nich skórę i usuń kości. Mięso potnij na drobne kawałeczki. Krupnik rozlej do kokilek, dołóż kurczaka.
Sałatka z pieczonych buraków

Składniki
- 4 małe buraczki ćwikłowe
- 15 dag połówek orzechów włoskich
- 1 mała cebulka (np. szalotka)
- 1 ząbek czosnku
- 1 op. rukoli
- 20 dag fety w kostkach
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- olej do posmarowania buraków
Sposób przygotowania
Buraczki dokładnie wyszoruj. Wytrzyj do sucha, posmaruj cienko olejem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 190°C. Piecz do miękkości przez ok. 70 minut. Upieczone buraczki wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Potem obierz z łupinek i odłóż do wystudzenia. Cebulkę oraz czosnek obierz, bardzo drobno posiekaj. Składniki wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz oliwą. Buraczki pokrój w kosteczkę. Przypraw je solą i pieprzem, wymieszaj z czosnkowym winegretem. Rukolę opłucz, listki dobrze osusz. Orzechy zrumień na suchej patelni, przestudź, grubo posiekaj, wymieszaj z buraczkami. Dodaj fetę i rukolę, lekko przemieszaj. Podawaj jako dodatek do drugiego dania albo na przekąskę z bagietką.

Naleśniki z jabłkami w karmelu
Sposób przygotowania
Mąkę wsyp do wysokiej miseczki. Dodaj jajka, mleko, wodę oraz sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Dolej olej i ponownie całość zmiksuj. Naczynie z ciastem przykryj i odstaw na mniej więcej 30 minut, aby mąka spęczniała. Potem porcje ciasta wylewaj na mocno rozgrzaną patelnię. Równomiernie je rozprowadzaj i smaż naleśniki (razem ok. 10 min). Z podanych składników wyjdzie ok. 10 sztuk. Zsuń je na talerz odwrócony do góry dnem i trzymaj w cieple, by nie wystygły. Jabłka obierz, oczyść z pestek. Miąższ potnij na kawałeczki. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni stop cukier. Kiedy powstały karmel zrobi się złocisty, dodaj masło. Włóż jabłka. Posyp cynamonem, wymieszaj. Wyłóż po porcji jabłek na każdy naleśnik i zwiń.

Dorsz pod pierzynką
Składniki
- 4 filety z dorsza
- 1/2 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- po 1/4 pęczka natki, bazylii i koperku
- 7 łyżek bułki tartej
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki mielonych migdałów
- sól
- pieprz masło do formy
Sposób przygotowania
Filety z dorsza opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy przekrój na pół. Przełóż je do miseczki, oprósz solą i pieprzem. Potem skrop rybę sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw na 20 minut. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Masło połącz z ziołami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Przygotuj posypkę: tartą bułkę wsyp do miseczki. Dodaj skórkę cytrynową, mielone migdały oraz starty parmezan. Dolej oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj masłem. Ułóż w niej porcje ryby. Na każdym kawałku dorsza rozsmaruj trochę masła ziołowego. Posyp przygotowaną wcześniej posypką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz przez 25-30 minut. Udekoruj.