Tajemny składnik w racuchach. Po smażeniu wprost rozpływają się na języku
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Mąka, jajka i wybrany nabiał, najczęściej kefir lub maślanka, stanowią podstawę do przygotowania idealnie przyrumienionych racuszków. Na tym etapie ciasto można wzbogacić o dodatek drożdży, owoców, a nawet twarogu. Okazuje się, że wystarczy dokonać zamiany jednego składnika, by uzyskać jeszcze bardziej puszysty i oszałamiający efekt. W czym tkwi sekret doskonałych racuszków? Sprawdź teraz.
Rodzaje racuchów
Tradycyjne przepisy kuchni polskiej bazowały na łatwo dostępnych produktach i daniach, które nie wymagały wielu godzin spędzonych w kuchni. Wiązało się to przede wszystkim z koniecznością pogodzenia wielu obowiązków, a także podaniu domownikom sycących potraw. Jednym z takich przysmaków są racuchy, czyli niewielkie owalne placuszki, smażone tradycyjnie na smalcu lub oleju i podawane ze słodkimi dodatkami.
Do najpopularniejszego rodzaju należą zwykłe racuchy drożdżowe, przygotowywane z mąki, mleka, drożdży oraz jajek. Często podstawową mieszankę wzbogaca się także o jabłka. Sporą popularnością cieszą się również placki z dodatkiem rozdrobnionego sera. Co ciekawe, powstała także wytrawna wersja racuchów, do której przygotowania potrzebujemy ugotowanych i zmielonych ziemniaków, ubitych na sztywno białek, śmietany, masła oraz jajek.
Sprawdź: Racuchy z jabłkami
Racuszki na jogurcie - przepis
Najmłodsi domownicy zajadają się aromatycznymi racuchami w przerwach od zabawy. Apetyczny zapach roznoszący się po całym domu sprawia, że także dorośli przypominają sobie o przysmaku z dzieciństwa. W wielu domach tradycyjne ciasto na tego typu placuszki przygotowuje się z dodatkiem kefiru lub maślanki. Doradzamy, by zastąpić je jogurtem naturalnym. W efekcie uzyskamy obłędnie miękkie racuszki.
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Jogurt naturalny wlewamy do miski, dodajemy cukier i wbijamy jajka. Składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki lub miksera pracującego na niskich obrotach.
- W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, a następnie partiami dosypujemy do mokrych składników.
- Z połączenia wszystkich produktów powinna powstać gęsta i gładka masa. Na patelnię wlewamy olej, pilnując, by zakrył całe dno, i porządnie rozgrzewamy.
- Na skwierczący olej nakładamy łyżką lub chochelką porcję ciasta, a następnie smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed wyłożeniem na talerz odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Z czym podawać puszyste placuszki?
Parujące i rumiane racuchy zazwyczaj podaje się na ciepło, tuż po ściągnięciu z patelni. Ich smak doskonale podbija odrobina cukru pudru oraz cynamonu, a także ubita słodka śmietana. Do surowego ciasta możemy także dodać pokrojone w kostkę lub starte jabłka, a także cząstki śliwek, bananów czy rabarbaru. Zwolennicy słodkości nie pogardzą odrobiną polewy czekoladowej. Gotowe racuchy możemy zajadać w formie przekąski lub podawać je na późne śniadania, podwieczorek lub kolację.
Sprawdź również: