Nietuczące święta

Jak to zrobić, żeby nie przytyć podczas świątecznego biesiadowania, a jednocześnie niczego sobie nie odmawiać? Są na to sposoby. Wystarczy tylko nieco odchudzić tradycyjne potrawy - obiecujemy, że będzie równie smacznie jak zwykle.

article cover
123RF/PICSEL

Nietuczące święta

Wybór mięs - pieczona wieprzowina, która często gości na naszych stołach może być z powodzeniem zastąpiona mniej kalorycznym drobiem. Ale uwaga, tu też jest pewna pułapka, bowiem drób drobiowi nierówny. Indyk i kurczak są mniej kaloryczne od mięsa z gęsi czy z kaczki. Jeśli zależy ci na uniknięciu nadmiaru tłuszczu wybieraj białe mięso (pierś) zamiast skórki. Tuczące są też podroby. Zamiast baraniny i wieprzowiny można też podać dziczyznę. lub cielęcinę.
Tradycyjne pierogi będą nieco mniej tuczące, jeśli zrezygnujesz z obsmażania ich. Zamiast tego podaj je wyciągnięte z wody.
Klasyczna sałatka jarzynowa bywa prawdziwą bombą kaloryczną, zwłaszcza jeśli sięgniesz po dokładkę, a czasami trudno się przed tym powstrzymać! Porcja sałatki (200 g) zawiera około 300 kalorii. Wysoka kaloryczność to przede wszystkim zasługa majonezu. Aby "odchudzić" danie nawet o połowę, zastąp majonez chudym jogurtem naturalnym. Do smaku warto dodać odrobinę musztardy, wówczas jogurt przestanie być mdły, a całość zrobi się bardziej wyrazista.
Kutię można "odchudzić" na kilka sposobów - zmniejszając ilość bakalii, zastępując miód syropem z agawy lub przygotowując ryżową wersję tej potrawy.
+6
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas