Reklama

Reklama

Nigdy nie dodawaj tego składnika do zupy pomidorowej. Może stać się toksyczna

Zupa pomidorowa bardzo często gości na stołach Polaków. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego obiadu. Zarówno podana z makaronem, jak i zblendowana na krem smakuje wyśmienicie. Podstawą popularnej zupy są świeże pomidory. Jeśli do przygotowania potrawy używamy warzyw w puszce, danie nie będzie tak samo aromatyczne. Dietetycy ostrzegają, że jest jeszcze jeden powód, przez który nie powinniśmy sięgać po „gotowce”. Jaki?

Polacy uwielbiają pomidorówkę! Chętnie jemy ją zarówno w dni powszednie, jak i w czasie rodzinnych uroczystości. W wielu domach przepis na idealną zupę pomidorową przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Okazuje się jednak, że zupa pomidorowa, przygotowana w nieodpowiedni sposób może negatywnie wpłynąć na zdrowie, a nawet przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Czego powinniśmy unikać, przyrządzając popularne danie, by wciąż było zdrowe  i pożywne?

Dieta antyrakowa. Czego należy się wystrzegać?

Popularne powiedzenie, które mówi, że jesteśmy tym, co jemy, nie jest przesadzone. Dieta ma  nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Codzienny jadłospis wpływa na właściwe funkcjonowanie organizmu. Wartościowo się odżywiając, możemy zmniejszyć ryzyko wielu groźnych chorób - także tych nowotworowych.

Reklama

Dieta antyrakowa powinna składać się przede wszystkim z produktów świeżych i lokalnych. Opiera się między innymi na bogatych w składniki odżywcze owocach i warzywach. Osoby, które chcą zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów, powinny unikać potraw wysoko przetworzonych, a więc między innymi  fast foodów oraz żywności zawierającej szkodliwe substancje konserwujące.

Dodajesz ten składnik do zupy pomidorowej? Natychmiast przestań!

Eksperci są zdania, że bisfenol A (BPA), a więc związek chemiczny z rodziny fenoli szkodzi i przyczynia się do rozwoju niektórych chorób - także nowotworów (raka piersi i prostaty). Bisfenol A stosuje się między innymi podczas produkcji opakowań PET, niektórych pojemników na żywność oraz puszek aluminiowych. Ten związek może przeniknąć do organizmu drogą pokarmową.  Dlatego należy unikać produktów spożywczych zamkniętych w opakowaniach, które go zawierają, na przykład pomidorów w puszce.

Jeśli koniecznie chcemy do pomidorowej dodać pomidory w puszce, zwróćmy uwagę, by na opakowaniu produktu znajdował się napis "BPA free" - w ten sposób ograniczymy kontakt ze szkodliwym i toksycznym związkiem.

***
Zobacz również:

Pijesz kawę w drugiej połowie dnia? Mogą czekać cię przykre konsekwencje  

Terapia fitohormonami - skuteczne wsparcie w czasie menopauzy   

Co jeść, żaby oczyścić okrężnicę? Poznaj dietę dla zdrowych jelit

 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa pomidorowa | dieta antynowotworowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy