Nigdy nie dodawaj tego składnika do zupy pomidorowej. Może stać się toksyczna

Zupa pomidorowa bardzo często gości na stołach Polaków. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego obiadu. Zarówno podana z makaronem, jak i zblendowana na krem smakuje wyśmienicie. Podstawą popularnej zupy są świeże pomidory. Jeśli do przygotowania potrawy używamy warzyw w puszce, danie nie będzie tak samo aromatyczne. Dietetycy ostrzegają, że jest jeszcze jeden powód, przez który nie powinniśmy sięgać po „gotowce”. Jaki?

Dodajesz ten składnik do zupy pomidorowej? Lepiej uważaj
Dodajesz ten składnik do zupy pomidorowej? Lepiej uważaj123RF/PICSEL

Zupa pomidorowa, przygotowana w nieodpowiedni sposób może negatywnie wpłynąć na zdrowie, a nawet przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Czego powinniśmy unikać, przyrządzając popularne danie, by wciąż było zdrowe  i pożywne?

Dieta antyrakowa. Czego należy się wystrzegać?

Popularne powiedzenie, które mówi, że jesteśmy tym, co jemy, nie jest przesadzone. Dieta ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Codzienny jadłospis wpływa na właściwe funkcjonowanie organizmu. Wartościowo się odżywiając, możemy zmniejszyć ryzyko wielu groźnych chorób - także tych nowotworowych.

Dieta antyrakowa powinna składać się przede wszystkim z produktów świeżych i lokalnych. Opiera się między innymi na bogatych w składniki odżywcze owocach i warzywach. Osoby, które chcą zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów, powinny unikać potraw wysoko przetworzonych, a więc między innymi  fast foodów oraz żywności zawierającej szkodliwe substancje konserwujące.

Bisfenol A stosuje się między innymi podczas produkcji opakowań PET, niektórych pojemników na żywność oraz puszek aluminiowych
Bisfenol A stosuje się między innymi podczas produkcji opakowań PET, niektórych pojemników na żywność oraz puszek aluminiowych123RF/PICSEL

Dodajesz ten składnik do zupy pomidorowej? Natychmiast przestań!

Eksperci są zdania, że bisfenol A (BPA), a więc związek chemiczny z rodziny fenoli szkodzi i przyczynia się do rozwoju niektórych chorób - także nowotworów (raka piersi i prostaty). Bisfenol A stosuje się między innymi podczas produkcji opakowań PET, niektórych pojemników na żywność oraz puszek aluminiowych. Ten związek może przeniknąć do organizmu drogą pokarmową.  Dlatego należy unikać produktów spożywczych zamkniętych w opakowaniach, które go zawierają, na przykład pomidorów w puszce.

Jeśli koniecznie chcemy do pomidorowej dodać pomidory w puszce, zwróćmy uwagę, by na opakowaniu produktu znajdował się napis "BPA free" - w ten sposób ograniczymy kontakt ze szkodliwym i toksycznym związkiem.

Uwielbiana przez Polaków pomidorowa może zmienić się w toksyczną bombę
Uwielbiana przez Polaków pomidorowa może zmienić się w toksyczną bombę123RF/PICSEL

***
Zobacz również:

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas