Nigdy nie łącz tych pokarmów z jajkami. Lista szkodliwych duetów
Jajka to nie tylko symbol Wielkanocy, ale także składnik najważniejszych dań i podstawa świątecznego śniadania. Przez kilka najbliższych dni spożywać je będziemy w najróżniejszych konfiguracjach i duetach. Jedne są wyjątkowo zdrowe i odżywcze, innych powinnyśmy unikać. Z czym nie łączyć jajek, by sobie nie zaszkodzić?
Spis treści:
Jajka postrzegane są przez wielu dietetyków za produkt wręcz idealny. Są bogatym źródłem białka i cennych składników odżywczych, charakteryzuje je natomiast niska zawartość tłuszczu. To dlatego z powodzeniem spożywać je mogą osoby pozostające na diecie, sportowcy, diabetycy oraz wegetarianie. Dla osób niejedzących mięsa powinny stać się one wręcz podstawą diety.
Jajka zawierają takie składniki odżywcze jak:
- witamina A
- witaminy z grupy B
- witamina D
- witamina E
- witamina K
- fosfor
- cynk
- mangan
- jod
- selen
- sód
- potas
- żelazo
Udowodniono, że jajka zmniejszają ryzyko chorób serca, zapobiegają zespołowi metabolicznemu, działają przeciwutleniająco, wzmacniają wzrok i wspomagają pracę mózgu.
Czytaj również: Jeśli jajka, to tylko takie
Czego nie łączyć z jajkami?
Choć jajka to zdecydowanie jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, to w niektórych duetach tracą swoje właściwości, a nawet mogą zaszkodzić. Istnieje kilka zestawień, których lepiej unikać:
- jaja i ryby - awidyna zawarta w jajkach może neutralizować witaminę B7 z tłustych ryb
- jaja i ryż - w połączeniu tracą swoje cenne właściwości
- jaja i ziemniaki - ziemniaki mogą utrudniać wchłanianie żelaza i wapnia z jajek. Ponadto długo zalegają w żołądku
- jaja i mleko - w duecie tracą swoje wartości
- jaja i sery - nadmiar białek zwierzęcych może być trudny do strawienia
- jaja i gruszki, winogrona, morele, śliwki, jabłka czy arbuzy - to połączenie może skutkować problemami z trawieniem
- jaja i masło, śmietana czy majonez - w tym zestawieniu spowalniają proces trawienia tłuszczów.
Czy można łączyć jajko z chlebem?
Jajko i pomidor: czy to połączenie jest zdrowe?
Jednym z popularniejszych połączeń jest także duet jajko-pomidor. Nie brakuje przecież fanów jajecznicy na maśle i pomidorach, coraz większą popularnością cieszy się w naszym kraju także szakszuka. Czy takie połączenie jest zdrowe?
Dietetycy przekonują, że jajka z powodzeniem możemy łączyć z pomidorami - zarówno surowymi np. na kanapce lub w sałatce, jak i duszonymi.
Z czym łączyć jajka?
Jajka są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, ale nie mają w swoim składzie błonnika i węglowodanów. To właśnie z nimi powinniśmy więc łączyć je najczęściej. Łącząc jajka z pieczywem, najlepiej pełnoziarnistym, płatkami owsianymi i warzywami otrzymamy sycące i pełnowartościowe posiłki, które powinny wejść do naszego jadłospisu na stałe. Jaja z powodzeniem można łączyć także z:
- owocami
- roślinami strączkowymi
- jogurtem naturalnym
- ziarnami i orzechami.
Zobacz również: Jak zaoszczędzić w Wielkanoc na jajkach? Katarzyna Bosacka radzi