Nigdy nie łącz tych pokarmów z jajkami. Lista szkodliwych duetów

Jajka to nie tylko symbol Wielkanocy, ale także składnik najważniejszych dań i podstawa świątecznego śniadania. Przez kilka najbliższych dni spożywać je będziemy w najróżniejszych konfiguracjach i duetach. Jedne są wyjątkowo zdrowe i odżywcze, innych powinnyśmy unikać. Z czym nie łączyć jajek, by sobie nie zaszkodzić?

Czy można łączyć jajko z chlebem? Dietetycy nie mają wątpliwości
Czy można łączyć jajko z chlebem? Dietetycy nie mają wątpliwości 123RF/PICSEL

Jajka postrzegane są przez wielu dietetyków za produkt wręcz idealny. Są bogatym źródłem białka i cennych składników odżywczych, charakteryzuje je natomiast niska zawartość tłuszczu. To dlatego z powodzeniem spożywać je mogą osoby pozostające na diecie, sportowcy, diabetycy oraz wegetarianie. Dla osób niejedzących mięsa powinny stać się one wręcz podstawą diety.

Jajka zawierają takie składniki odżywcze jak:

  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • witamina D
  • witamina E
  • witamina K
  • fosfor
  • cynk
  • mangan
  • jod 
  • selen
  • sód
  • potas
  • żelazo

Udowodniono, że jajka zmniejszają ryzyko chorób serca, zapobiegają zespołowi metabolicznemu, działają przeciwutleniająco, wzmacniają wzrok i wspomagają pracę mózgu. 

Czytaj również: Jeśli jajka, to tylko takie

Czego nie łączyć z jajkami?

Jajka i ziemniaki -lepiej unikać takiego połączenia
Jajka i ziemniaki -lepiej unikać takiego połączenia123RF/PICSEL

Choć jajka to zdecydowanie jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, to w niektórych duetach tracą swoje właściwości, a nawet mogą zaszkodzić. Istnieje kilka zestawień, których lepiej unikać:

  • jaja i ryby - awidyna zawarta w jajkach może neutralizować witaminę B7 z tłustych ryb
  • jaja i ryż - w połączeniu tracą swoje cenne właściwości
  • jaja i ziemniaki - ziemniaki mogą utrudniać wchłanianie żelaza i wapnia z jajek. Ponadto długo zalegają w żołądku 
  • jaja i mleko - w duecie tracą swoje wartości 
  • jaja i sery - nadmiar białek zwierzęcych może być trudny do strawienia
  • jaja i gruszki, winogrona, morele, śliwki, jabłka czy arbuzy - to połączenie może skutkować problemami z trawieniem 
  • jaja i masło, śmietana czy majonez - w tym zestawieniu spowalniają proces trawienia tłuszczów. 

Czy można łączyć jajko z chlebem?

Jajko i pomidor: czy to połączenie jest zdrowe?

Jednym z popularniejszych połączeń jest także duet jajko-pomidor. Nie brakuje przecież fanów jajecznicy na maśle i pomidorach, coraz większą popularnością cieszy się w naszym kraju także szakszuka. Czy takie połączenie jest zdrowe?

Dietetycy przekonują, że jajka z powodzeniem możemy łączyć z pomidorami - zarówno surowymi np. na kanapce lub w sałatce, jak i duszonymi. 

Jajecznica z pomidorkami to bardzo dobry, zdrowy wybór
Jajecznica z pomidorkami to bardzo dobry, zdrowy wybór 123RF/PICSEL

Z czym łączyć jajka?

Jajka są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, ale nie mają w swoim składzie błonnika i węglowodanów. To właśnie z nimi powinniśmy więc łączyć je najczęściej. Łącząc jajka z pieczywem, najlepiej pełnoziarnistym, płatkami owsianymi i warzywami otrzymamy sycące i pełnowartościowe posiłki, które powinny wejść do naszego jadłospisu na stałe. Jaja z powodzeniem można łączyć także z:

  • owocami
  • roślinami strączkowymi 
  • jogurtem naturalnym 
  • ziarnami i orzechami. 
"Ewa gotuje": Sałatka z wołowiną i jajkiem poszetowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas