Nigdy nie mieszaj pomidorów i ogórków w tej samej sałatce

Większość osób po prostu kroi warzywa i wrzuca je do miski, przygotowując w ten sposób sałatkę. Okazuje się jednak, że niektórych składników nie należy ze sobą mieszać. Ogórki i pomidory, które paradoksalnie najczęściej łączy się w sałatkach, nie powinny znaleźć się w jednej misce. Eksperci zajmujący się Ajurwedą twierdzą, że tych warzyw nie należy łączyć, ponieważ czas ich trawienia jest różny, co może powodować problemy żołądkowe. Każdy rodzaj żywności, jaki spożywamy, ma różny czas trawienia. Niektóre produkty przyswajane są szybko, podczas gdy do strawienia innych nasz organizm potrzebuje wielu godzin. Łączenie ich nie jest wskazane. W takim przypadku pokarm, który trawiony jest długo, dotrze do jelit w momencie, gdy drugi już będzie strawiony. W rezultacie następuje fermentacja, która może powodować rozliczne problemy. Najczęstsze objawy fermentacji w żołądku to gazy i wzdęcia. Jest to główny powód, dla którego należy unikać łączenia ogórków i pomidorów. Kiedy rozpoczyna się fermentacja, uwalniane są kwasy, które mogą uszkodzić ściany żołądka i wywoływać różnorodne dolegliwości. Oto kilka innych produktów, których nie należy ze sobą łączyć:

article cover
©123RF/PICSEL

Makaron, ser lub mięso

©123RF/PICSEL

Choć jest to niezwykle popularne połączenie, warto wiedzieć, że należy go unikać. Makaron zawiera skrobię, która ma inny czas trawienia niż białko zawarte w serze. W rezultacie mogą pojawić się u nas wzdęcia i refluks. Takich samych problemów możemy doświadczyć po zjedzeniu makaronu z mięsem.

Owoce po obiedzie

To błąd, który również popełniany jest przez wielu z nas. Jedzenie owoców po obiedzie nie jest zdrowe. Wymagają one dość długiego czasu trawienia i jedzenie ich tuż po obiedzie może skutkować fermentacją, która z kolei wywołuje - podobnie jak w przypadku makaronu i sera czy mięsa – wzdęcia i refluks.

Mięso i omlet z serem

©123RF/PICSEL

To równie powszechne, co szkodliwe połączenie. Oczywiście białko jest składnikiem niezbędnym do funkcjonowania naszego organizmu, jednak w jednym posiłku nie powinno go być aż tak dużo. Nadmiar białka niszczy enzymy konieczne do trawienia i w rezultacie wywołuje problemy trawienne.

Warzywa i ser

To połączenie często wywołujące wzdęcia.

Melon i arbuz

Choć takie połączenie może się wydawać nieszkodliwe, to jednak nie sprzyja ono naszemu zdrowiu. Co więcej, melona i arbuza nie powinno się podawać również z żadnymi innymi owocami.

Banany i mleko

©123RF/PICSEL

To popularne połączenie składników spowalnia trawienie, co w rezultacie wywołuje wzdęcia.

Owoce i jogurt

Dodatek owoców do jogurtu szkodzi florze jelitowej i może wywoływać problemy trawienne. Dotyczy to zwłaszcza ananasów, które w połączeniu z jogurtem mogą sprzyjać wywołaniu zatrucia pokarmowego.

Jeśli często cierpisz na wzdęcia czy niestrawność, przeanalizuj swoją dietę. Być może zawiera ona niewskazane połączenia produktów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas