Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy zdrowotne
Już w Wigilię świąteczny stół zapełni się pysznymi potrawami, na które z utęsknieniem czeka się przez cały rok. W większości polskich domów w tym okresie nie może zabraknąć także dań rybnych. Choć większość gatunków wyróżnia się korzystnym działaniem na organizm, część może powodować liczne problemy i nieprzyjemne skutki uboczne. Wśród nich dominuje zwłaszcza jeden. Sprawdź, którą rybę lepiej omijać podczas robienia świątecznych zakupów.
Spis treści:
Panga - co to za ryba?
Sum rekini, czyli popularna w Polsce panga, to tropikalna ryba słodkowodna. Jej naturalnym środowiskiem są rzeki w Azji Południowo-Wschodniej, a konkretnie dorzecze Mekongu. Dorosłe okazy osiągają nawet 80 cm długości i ważą od 10 do 30 kg. Wyróżnia się dwiema charakterystycznymi płetwami grzbietowymi, pokrytymi niewielkimi kolcami.
Gatunek ten hoduje się przede wszystkim na handel, stąd jej spore znaczenie dla gospodarki. Ryba nie ma charakterystycznego zapachu i smaku. Nie posiada także ości. Jej mięso jest chude i zawiera bardzo znikomą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Występują w niej także minimalne dawki witaminy D, wapnia i magnezu, jest także całkowicie pozbawiona witaminy A.
Zła opinia o pandze
W Polsce panga cieszy się dość sporą popularnością, co jest uwarunkowane przede wszystkim jej niską ceną. Podczas promocji kilogram ryby kupimy już za 10 zł. Chętnie kupuje się ją w ciągu roku oraz w sezonie świątecznym zwłaszcza z myślą o dzieciach. Dzieje się tak ze względu na delikatne mięso, brak mułowego posmaku oraz ości. Pomimo tych czynników, to ryba, którą okrywa zła sława.
Nieprzychylne opinie związane są przede wszystkim z nieodpowiednimi warunkami, w jakich jest hodowana. Na ogół są to przerybione i mocno zanieczyszczone baseny, które nie oferują dobrych warunków do naturalnego wzrostu. To przekłada się na konieczność stosowania licznych środków pobudzających tarło oraz utrzymujących dorosłe osobniki i młody narybek we właściwej kondycji.
Sprawdź: Czy wędzone mięso jest zdrowe?
Zagrożenia dla zdrowia
W mięsie pangi znaleziono wiele szkodliwych dla zdrowia zanieczyszczeń oraz substancji. Prym wśród nich wiodą przede wszystkim:
- rtęć metylowa,
- aldehyd malonowy,
- resztki antybiotyków,
- środki dezynfekujące
- liczne pasożyty.
Zdarza się, że obecna jest w nich także bakteria Vibrio - drobnoustrój odpowiedzialny za zatrucia pokarmowe nie tylko u innych skorupiaków, ale także ludzi. Organizacja WWF oficjalnie wydała komunikat skierowany do konsumentów, w którym ostrzega przed zbyt częstym spożywaniem pangi. Obecność szkodliwych pierwiastków w jej mięsie może prowadzić do zwiększenia problemów z:
- dyslipidemią,
- insulinoopornością,
- nadciśnieniem tętniczym.
Aldehydy są również bezpośrednio powiązane z licznymi chorobami nowotworowymi, a także wywołują problemy z sercem.
Które ryby są najzdrowsze?
Do najzdrowszych ryb zalicza się przede wszystkim okazy morskie, które zawierają w sobie ogromne ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Do codziennego jadłospisu warto włączyć przede wszystkim:
- makrelę,
- dzikiego łososia,
- dorsza,
- śledźa,
- sardynkę.
Dietetycy radzą, by to właśnie te ryby znalazły się nie tylko na wigilijnym stole, ale także w codziennym jadłospisie. Z powodzeniem przyrządzimy je w smacznych zalewach, galaretach, a także z dodatkiem warzyw. Badania wykazały, że ich spożywanie obniża stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Tym samym, przy zjadaniu ok. 30 g ryby na dobę, redukuje ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych aż o 50%.
Sprawdź również: