Nigdy nie wyrzucaj surowej skóry z kurczaka. Oto, do czego dodaje ją Ewa Wachowicz

Mięso z rosołu można wykorzystać do zrobienia pasztetu, kotletów mielonych czy farszu do pierogów
Mięso z rosołu można wykorzystać do zrobienia pasztetu, kotletów mielonych czy farszu do pierogów123RF/PICSEL

Pasztet w słoiku - przepis od Ewy Wachowicz

Zobacz również:

    „Ewa gotuje”: Pasztet w słoikuPolsat

    Składniki na pasztet w słoiku

    Pasztet w słoiku
    Pasztet w słoiku Polsat
    • mięso z rosołu
    • 0,5  marchewki
    • cebula, por i grzyby z rosołu
    • 300 g - wątróbki drobiowej
    • 1 cebula
    • 1 łyżka masła klarowanego
    • 0,5 szklanki rosołu
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól
    • pieprz

    Przygotowanie pasztetu:

    1. Mięso wystudzić i oddzielić od kości. 
    2. Zmielić w maszynce - wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą z kaczych udek
    3. Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu - pora, cebulę i marchewkę. 
    4. Zalać rosołem. 
    5. Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
    6. Posolić i wyrobić. 
    7. Przełożyć do słoiczków. 
    8. Zapiec w piekarniku (100 st. C).
    „Ewa gotuje”: Strucla z borówkamiPolsatPolsat