Nigdy więcej nie zechcesz smażyć cukinii. Zrób z niej roladę

Cukinia jeszcze przez długi czas będzie królowała na naszych stołach. Miłośnicy tego warzywa poszukują więc przepisów, które urozmaicą ich menu. Ciekawą alternatywą dla smażonych i faszerowanych kabaczków jest rolada z cukinii. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Nie potrzeba też dużych umiejętności kulinarnych, a efekt jest spektakularny.

Cukinia zawiera m.in. potas, wapń, beta-karoten oraz witaminy: C i z grupy B
Cukinia zawiera m.in. potas, wapń, beta-karoten oraz witaminy: C i z grupy B123RF/PICSEL

Rolada z cukinii: Przepis

Rolada z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przepisów z tym warzywem. Świetnie sprawdzi się też jako przekąska dla gości. Nie potrzebujesz wiele czasu, ani umiejętności, by ją przygotować. Składniki na roladę z cukinii to:

"Na zdrowie": Cukinia ma mało kalorii i jest bogata w składniki odżywczeInteria.tv

Rolada z cukinii: Wykonanie

Przygotowanie rolady z cukinii zaczynamy od umycia warzywa i odkrojenia końcówek. Następnie ścieramy ¾ cukinii na tarce o grubych oczkach.  

  • Rozbijamy jajka i przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką sproszkowanego czosnku. Mieszamy składniki, aż jajka nabiorą kremowego koloru. 
  • Dodajemy cukinię i mieszamy. 
  • Bachę z piekarnika smarujemy olejem roślinnym i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wylewamy jajka z cukinią na papier do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. 
  • Pozostałą część cukinii kroimy w cienkie plasterki.
  • Układamy gęsto plasterki cukinii na blaszce, tak by dokładnie przykryły masę jajeczno-cukiniową. 
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 minut. 
  • W tym czasie kroimy koperek.
  • Ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę trzy ząbki czosnku.
  • Wykładamy serek do miski, dodajemy koperek, czosnek i łyżeczkę soli. Składniki dokładnie mieszamy. 
  • Wyjmujemy cukinię z piekarnika i przekładamy ją na świeży papier do pieczenia, warstwą z plasterkami do dołu. 
  • Sowicie smarujemy spód cukiniowego ciasta serkiem. 
  • Zwijamy roladę i zawijamy ją w papier do pieczenia. Odkładamy zawiniątko na godzinę. Po tym czasie rolada z cukinii jest gotowa do podania. Wystarczy ją pokroić i można pałaszować. 
  • Smacznego!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas
    {CMS: 0}