Norweski pudding rybny
Trochę inny sposób na rybę.
Składniki:
- 750 g filetu z dorsza (lub innych białych ryb)
- 200 g śmietany kremówki
- 75 g masła
- 2 jajka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- Sól, biały pieprz
- Tłuszcz i bułka tarta do formy
- Na sos: puszka pasty z raka (100g), 100 g śmietany
Przygotowanie:
Rybę pokroić w kostkę i zmiksować, dodając 200 g śmietany. Masło roztopić i ostudzić. Jajka rozdzielić. Żółtka, masło i mąkę ziemniaczaną dodać do ryby. Doprawić solą i pieprzem. Białka ubić i wmieszać. Formę (pojemność 1,5 l) natłuścić i wysypać bułka tartą. Nałożyć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 st. C) i piec pod przykryciem ok 1,5 godz. Wyjąć odstawić na 5 minut i wybić z formy.
Sos: Pastę z raka zagotować w ¾ litra wody. Dodać 100 g śmietany. Doprawić solą i pieprzem.