Nuggetsy rybne z sosem śliwkowym

Pyszna i zdrowa odmiana dla klasycznych, drobiowych nuggetsów, które idealnie sprawdzają się jako przekąska na przyjęcia czy choćby szybkie danie do pracy. Świeże mięso z fileta dorsza w łączeniu z odrobiną płatków jaglanych i kukurydzianych, a do tego przepyszny sos z sokiem z mandarynek, śliwką kalifornijską i odrobiną sosu sojowego. Jeszcze nie raz będziecie chcieli wrócić do tego przepysznego smaku nuggetsów rybnych!

Zazwyczaj robimy je z kurczaka, ale rybne są jeszcze bardziej soczyste
Zazwyczaj robimy je z kurczaka, ale rybne są jeszcze bardziej soczyste123RF/PICSEL

Składniki

na nuggetsy

  • 200 g świeżego dorsza (filet)
  • sól
  • jajko
  • olej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych

na sos

  • 100 g śliwki kalifornijskiej
  • 50 ml soku z mandarynki
  • 50 ml sosu sojowego

Zobacz, jak je ze sobą połączyć, aby powstało smakowite danie. Nuggetsy rybne przygotujesz w mig:

Przepis na nuggetsy rybne z sosem ze śliwkiInteria Kulinaria

Wypróbuj też nasz przepis na domowe nuggetsy.
Świetnym pomysłem są również drobiowe kąski.
A może jednak masz ochotę na nuggetsy bez tłuszczu?

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?