Obłędny tort orzechowo-jabłkowy

Niewielki tort, w sam raz na uroczystości rodzinne w ograniczonym składzie. Pyszny, nie za słodki, również dla tych, którzy dbają o linię.

Ten tort z pewnością zrobi wrażenie na gościach
Ten tort z pewnością zrobi wrażenie na gościachmateriały prasowe

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 18 cm.

Orzechy mielimy (nie musimy obierać ich ze skórki, bo ciasto będzie brązowe). Żółtka ucieramy z ksylitolem na puszystą, jasną masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy razem z orzechami. Dodajemy partiami pianę z białek, łączymy ją z orzechami delikatnymi ruchami łyżki góra-dół. Umieszczamy w wyłożonej papierem formie, której brzegów niczym nie smarujemy.

Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 160-170 stopni C. Ciasto zostawiamy w piekarniku, aż wystygnie.

Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy łyżką wody, dusimy pod przykryciem do miękkości. Przecieramy przez rzadkie sitko. Wsypujemy żelatynę, podgrzewamy, do połączenia składników, ale nie zagotowujemy. Studzimy.

Białko ubijamy na sztywną pianę, łączymy z zimną masą jabłkową. Odstawiamy do wstępnego zagęszczenia.

Czekoladę wraz z mlekiem umieszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy tłuszcz, mieszamy. Jeżeli widzimy, że masa się lekko rozwarstwia, traci połysk, dodajemy jeszcze łyżkę mleka kokosowego.

Biszkopt przecinamy na trzy części. Na pierwszy placek wykładamy dżem, przykrywamy drugim, na który wykładamy masę jabłkową, ponownie biszkopt. Na wierzchu rozprowadzamy masę czekoladową.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Perliczka na miodziePolsat
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas