Od ziarenka do filiżanki – droga ku doskonałości

By przygotować filiżankę idealnego espresso lub cappuccino, potrzebna jest perfekcja i dokładność na każdym etapie obróbki kawy. Ten staranny proces ma wiele etapów. Poznaj drogę, jaką przebywa najwyższej jakości kawa od ziarenka do filiżanki, by mogła cieszyć cię wyjątkowym smakiem podana w domowym zaciszu.

I. Selekcja i terroir

Reklama

Miejsce pochodzenia kawy wpływa na jej smak i aromat. Gleba, nasłonecznienie, klimat, wysokość, na jakiej rosną krzewy kawowca - wszystko to ma ogromny wpływ na jakość ziaren kawy. Te czynniki, tworzą tzw. terroir, czyli unikatowy splot warunków geologicznych i klimatycznych, które wpływają na ich niepowtarzalny charakter. Dlatego Nespresso starannie wybiera kraje i plantacje, z których pozyskuje ziarna do mieszanek. Tylko 1-2% światowych upraw spełnia rygorystyczne warunki, jakie stawia sobie marka.

II. Zbiory i obróbka

Owoce rosnące obok siebie na gałęzi dojrzewają w różnym tempie. To dlatego tak istotne jest ręczne zbieranie "wiśni" kawowca - wyłącznie tych dojrzałych. Gwarantuje to najlepszą jakość, ponieważ zbyt dojrzałe lub zielone owoce są separowane. Równie ważna jest obróbka, która wymaga usunięcia miąższu i wyłuskania zielonego ziarna. Dzięki różnym, dopasowanym do tworzonych mieszanek metodom obróbki (np. metodzie mokrej, suchej), Nespresso może tworzyć kawy o różnych profilach.

III. Palenie

Zielone ziarna są starannie wypalane, aby wydobyć z nich niepowtarzalny smak i aromat. Podczas tego procesu tracą wodę i zmieniają kolor. To kluczowy etap produkcji, który pozwala uwypuklić wyjątkowe właściwości i charakter danej odmiany. Ważne jest odpowiednie zestawienie dwóch parametrów: czasu i temperatury wypalania, których kombinacje pozwalają stworzyć różnorodne profile kaw. Do niektórych z nich Nespresso stosuje oddzielne palenie po to, by wydobyć z nich nowe aromaty ziaren, zachowując harmonię smaku.

IV. Mielenie

Proces mielenia to rozdrabnianie wypalonych ziaren kawy. Zmielona kawa szybko wierzeje i utlenia się. Dlatego w Nespresso kawa pakowana jest w kapsułki zaraz po zmieleniu, bez dostępu tlenu. Dokładne i jednolite mielenie stanowi klucz do doskonałej jakości kawy. Zależnie od wielkości filiżanki (ristretto, espresso lub lungo) oraz pożądanego profilu aromatycznego i smakowego - kawa mielona jest inaczej. Drobniej mieli się kawy o mniejszych pojemnościach, czyli do ristretto i espresso, gdzie woda ma krótszy kontakt z ziarnem, grubiej zaś - do kaw większych jak np. lungo. Właściwie mielenie jest kluczowe dla poprawnej ekstrakcji (zaparzenia) i uzyskania harmonijnego smaku napoju.

V. Kapsułka

Aby zagwarantować świeżość i smak kaw, Nespresso zamyka je w aluminiowych kapsułkach. Kapsułka pieczętowana jest hermetycznie pod ciśnieniem, co pozwala uchronić 900 aromatów świeżo zmielonej kawy przed dostępem powietrza, światła i wilgoci. W trosce o środowisko konsumenci Nespresso mogą korzystać z programu recyklingu - oddając zużyte kapsułki w dowolnym butiku marki lub kurierowi przy zamówieniu. Dzięki temu wykorzystane do produkcji kapsułek aluminium jest ponownie wykorzystywane do stworzenia nowych wyrobów aluminiowych, a zużyta kawa staje się np. biopaliwem do ogrzewania domów.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje