Reklama

Odcień żółtka w jajku ma znaczenie? Na to zwróć uwagę!

Jajka to przysmak regularnie wybierany przez Polaków. Nic dziwnego, można przyrządzić je na wiele sposobów. Jajka są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. To sycąca i niskokaloryczna przekąska. Niektórzy zastanawiają się, czy odcień żółtka w jajku, jest zależny od konkretnych czynników. Okazuje się, że tak.

Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminy: A, E, D i K, a także: fosfor, potas żelazo, magnez, czy też selen.

Jajka to niezwykle popularny produkt, który Polacy chętnie wybierają na śniadania i kolacje. Podczas przygotowywania jajek można zauważyć, że żółtka różnią się pomiędzy sobą odcieniem. Niektóre z nich mają bardzo delikatną barwę, inne są intensywnie pomarańczowe. Od czego zależy odcień żółtka w jajku?

Jakie jajka wybrać?

Jak powszechnie wiadomo, na wytłoczkach znajdują się oznaczenia, które mówią o tym, w jakich warunkach przetrzymywane są kury, które znoszą jajka. Rodzaj chowu określa pierwsza cyfra pieczątki. Zero oznacza jajka najbardziej ekologiczne. "Jedynka" symbolizuje jajka od kur z wolnego wybiegu. "Dwójki" to jajka ściółkowe, natomiast jeśli pierwszą cyfrą pieczątki jest trzy, jaja pochodzą z chowu klatkowego.

Reklama

Dlaczego żółtka mają różne odcienie?

Jak się okazuje "jedynki" i "dwójki" to jajka, które zazwyczaj mają znacznie ciemniejsze żółtka od "trójek"  i "czwórek". Odcień zależy bowiem od diety kur. Im bardziej zbilansowana i zróżnicowana jest dieta drobiu, tym ciemniejsze są żółtka.

Ponadto, kury, które przebywają na słońcu i mogą aktywnie spędzać czas, znoszą jaja, których żółtka są ciemniejsze. Jak powszechnie wiadomo, chów klatkowy to przemysłowa, zautomatyzowana metoda hodowli, kury nie mają więc dostępu do promieni słonecznych. Przetrzymywane są w niewielkich klatkach.

Czy odcień żółtka ma znacznie?

Jak się okazuje, odcień żółtka jest niezwykle ważny. Im ciemniejsze jest żółtko, tym więcej składników odżywczych możemy znaleźć w jajku. Intensywny pomarańczowy kolor żółtka oznacza, że jajko jest lepszym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, witamin,  a także antyoksydantów.

***

Przeczytaj również: 

Najgorsze fryzury dla pań po 50-tce. Bezlitośnie postarzają

Kulinarne sposoby na walkę z przeziębieniami i wzmocnienie odporności

Wiktoria Gąsiewska w bardzo skąpym stroju. "Ruch biustu bezcenny"!

Zobacz również:  


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jajka kurze | żółtka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy