Ogórki z miodem po królewsku

Masz już słoiki z ogórkami kiszonymi, korniszonami, sałatką z curry i szukasz czegoś nowego? Proponujemy łatwe w przygotowaniu i pyszne w smaku ogórki z miodem po królewsku. To wyśmienity dodatek do dań, możesz też jeść je na kanapkach. Ciesz się smakiem pysznych ogórków także zimą!

Ogórki z miodem po królewsku
Ogórki z miodem po królewsku123RF/PICSEL
Miód to sekretny składnik tego przepisu
Miód to sekretny składnik tego przepisu123RF/PICSEL

Do przygotowania tej pysznej i zaskakujące w smaku sałatki, będziesz potrzebować: dwie szklanki wody, szklankę octu spirytusowego 10 proc., dwie szklanki cukru, dwie łyżki miodu, dwa i pół kilograma ogórków, dwie płaskie łyżki niejodowanej soli kamiennej. Ponadto do każdego słoika po jednym baldachu kopru, ząbku czosnku i połowie łyżeczki białej gorczycy.

Ogórki na słodko - jak je zrobić?Interia Kulinaria

Ogórki po królewsku: Przygotowanie

Ogórki możesz pokroić w ćwiartki, ósemki lub plastry
Ogórki możesz pokroić w ćwiartki, ósemki lub plastry123RF/PICSEL

Przygotowanie ogórków z miodem po królewsku rozpocznij od umycia i obrania ogórków. Następnie pokrój je w plasterki lub jeśli wolisz w ćwiartki bądź ósemki. Przydatnym narzędziem będzie szatkownica do ogórków, dzięki której o wiele szybciej poradzisz sobie z tym zadaniem. Posyp pocięte ogórki solą kamienna niejodowaną i odstaw na dwie godziny.

Ogórki z miodem: Zalewa

Zalewę do ogórków, także warto przygotować wcześniej. W tym celu wlej do garnka wodę, ocet i wsyp cukier. Zagotuj i pozostaw do przestygnięcia. Gdy woda jest jeszcze ciepła, ale nie jest już gorąca, dodaj miód. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Ogórki z miodem po królewsku do słoików

Ogórki z miodem świetnie nadają się jako dodatek do dań i na kanapki
Ogórki z miodem świetnie nadają się jako dodatek do dań i na kanapki123RF/PICSEL

Nasolone ogórki odcedź z nadmiaru wody. Przygotuj wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż koper, ząbek czosnku oraz wsyp pół łyżeczki gorczycy. Następnie wypełnij je ogórkami i zalej zalewą. Ogórki powinny być całkowicie zakryte płynem. Następnie suchą ścierką wytrzyj gwint słoików, aby nie pozostała na nim ani kropelka wody. Dokładnie zakręć przetwory i pasteryzuj je przez pięć minut.

Sałatka z ogórków z miodem to wspaniały dodatek do dań mięsnych. Ogórki możesz jeść też na kanapkach — podane w ten sposób smakują wybornie.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas