Ogórki z miodem po królewsku
Masz już słoiki z ogórkami kiszonymi, korniszonami, sałatką z curry i szukasz czegoś nowego? Proponujemy łatwe w przygotowaniu i pyszne w smaku ogórki z miodem po królewsku. To wyśmienity dodatek do dań, możesz też jeść je na kanapkach. Ciesz się smakiem pysznych ogórków także zimą!
Do przygotowania tej pysznej i zaskakujące w smaku sałatki, będziesz potrzebować: dwie szklanki wody, szklankę octu spirytusowego 10 proc., dwie szklanki cukru, dwie łyżki miodu, dwa i pół kilograma ogórków, dwie płaskie łyżki niejodowanej soli kamiennej. Ponadto do każdego słoika po jednym baldachu kopru, ząbku czosnku i połowie łyżeczki białej gorczycy.
Ogórki po królewsku: Przygotowanie
Przygotowanie ogórków z miodem po królewsku rozpocznij od umycia i obrania ogórków. Następnie pokrój je w plasterki lub jeśli wolisz w ćwiartki bądź ósemki. Przydatnym narzędziem będzie szatkownica do ogórków, dzięki której o wiele szybciej poradzisz sobie z tym zadaniem. Posyp pocięte ogórki solą kamienna niejodowaną i odstaw na dwie godziny.
Ogórki z miodem: Zalewa
Zalewę do ogórków, także warto przygotować wcześniej. W tym celu wlej do garnka wodę, ocet i wsyp cukier. Zagotuj i pozostaw do przestygnięcia. Gdy woda jest jeszcze ciepła, ale nie jest już gorąca, dodaj miód. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Ogórki z miodem po królewsku do słoików
Nasolone ogórki odcedź z nadmiaru wody. Przygotuj wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż koper, ząbek czosnku oraz wsyp pół łyżeczki gorczycy. Następnie wypełnij je ogórkami i zalej zalewą. Ogórki powinny być całkowicie zakryte płynem. Następnie suchą ścierką wytrzyj gwint słoików, aby nie pozostała na nim ani kropelka wody. Dokładnie zakręć przetwory i pasteryzuj je przez pięć minut.
Sałatka z ogórków z miodem to wspaniały dodatek do dań mięsnych. Ogórki możesz jeść też na kanapkach — podane w ten sposób smakują wybornie.