Olej lniany: Właściwości zdrowotne. Kto powinien go stosować?
Błękitne kwiaty lnu wyglądają na polach bardzo malowniczo, lecz jeden z najcenniejszych sekretów rośliny schowany jest w jej wnętrzu i nie widać go na pierwszy rzut oka. To właśnie z nasion pozyskuje się cenny olej, z którego potencjału korzystać można zarówno w kuchni, jak i w łazience. Dowiedzcie się, jak olej lniany działa na organizm – nie będziecie rozczarowani! W naszym krótkim poradniku wyjaśniamy, jak go przechowywać i stosować, by maksymalnie skorzystać z jego dobroczynnego wpływu na organizm.
Czym charakteryzuje się olej lniany?
Jak zostało powiedziane we wstępie, olej produkowany jest z nasion lnu zwyczajnego - rośliny pochodzącej z terenów Bliskiego Wschodu. Uprawy lnu zlokalizowane są jednak w wielu innych miejscach na świecie. Osoby biegłe w kulinariach zapewne doskonale kojarzą nasiona, znane jako siemię lniane, którymi urozmaicać można najróżniejsze potrawy. Weganie korzystają z ich potencjału jako roślinnego zamiennika jajek np. w wypiekach. Dziś jednak naszą uwagę przykuwa pozyskiwany z nich olej.
Olej lniany tłoczony na zimno zachowuje większość cennych roślinnych substancji. Cechuje się żółtą barwą oraz delikatnie orzechowym, a zarazem cierpkim aromatem i smakiem.
Olej lniany i jego największe zalety
Stanowi bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Wspomina się o nich często w kontekście ryb, więc warto wiedzieć, że składniki te znaleźć można również w produktach pochodzenia roślinnego. W składzie oleju na wyróżnienie zasługuje witamina E, która nie pozostaje bez wpływu na to, że olej chętnie wykorzystywany jest w pielęgnacji ciała i włosów.
Kto powinien stosować olej lniany?
To niezwykle uniwersalny produkt, który może znaleźć się w spiżarce każdego. Jest łatwo dostępny i nietrudno znaleźć go nawet w mniejszych sklepach. Zatem, kto szczególnie powinien się nim zainteresować?
Osoby narażone na wahania i wysoki poziom cholesterolu we krwi. Składniki zawarte w oleju działają ochronnie na naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu zatorów. Przeciwdziałają również chorobie wieńcowej oraz zawałowi serca.
Osoby zmagające się z nadwagą i wolną przemianą materii. Leniwe jelita sprawiają, że czujesz się niekomfortowo przez wzdęcia i zaparcia? Możesz temu przeciwdziałać naturalnie. Olej lniany pomaga usuwać zalegające resztki przemiany materii. Usprawnia metabolizm, przez co sprzyja odchudzaniu oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Osoby, które mają problemy z koncentracją. Regularne włączanie do jadłospisu oleju lnianego działa bardzo dobrze na układ nerwowy i sprawne funkcjonowanie mózgu. Stosuj go, by zapobiegać problemom z nauką, skupieniem się i zapamiętywaniem.
Olej lniany na włosy i skórę
Do tej pory skupialiśmy się na typowo zdrowotnych zaletach oleju lnianego, ale okaże się on niezwykle przydatny w dbaniu o urodę. Jego spożywanie poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, lecz w celach pielęgnacyjnych stosować go można też zewnętrznie.
Bardzo dobrze radzi sobie z cerą tłustą, ograniczając nadmierną produkcję sebum. Jego wiernymi wielbicielami zostaną osoby, które do tej pory bezskutecznie walczyły z zaskórnikami i trądzikiem. Gdy skórą już się zajęliśmy, przychodzi pora na fryzurę. Nakładanie oleju lnianego na całą długość włosów przywraca im blask, elastyczność i wzmacnia je. Możesz stosować go również na same końcówki, jeśli są widocznie bardziej suche, zniszczone lub rozdwojone.
Olej lniany: Do czego używać w kuchni?
Przyszła pora, by wszyscy smakosze wyciągnęli swoje notatniki kuchenne. Olej z nasion lnu będzie bardzo cennym i smakowitym urozmaiceniem jadłospisu, ale pod warunkiem, że stosować go będziesz wyłącznie na zimno. Nie nadaje się do smażenia, pieczenia czy jakiejkolwiek obróbki w wysokiej temperaturze.
Doskonale sprawdzi się jednak jako podstawa dressingu do sałatek ze świeżych warzyw. Podobnie możesz używać go do urozmaicenia kanapkowych past i dipów serwowanych z chrupiącymi przekąskami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by udekorować kilkoma kroplami gęstą zupę krem tuż po wyłożeniu jej na talerze.
Jak przechowywać olej lniany?
Nie powinien być narażony na działanie ciepła i promieni słonecznych. Już podczas zakupów zwróć uwagę, w jakich warunkach jest przechowywany. Najlepiej zaopatrywać się w produkt przelany do butelki z ciemnego i grubego szkła. Nie trzymaj go przy oknie. Dużo lepiej będzie znaleźć dla niego miejsce w kuchennej szafce lub chłodniejszej spiżarce czy piwnicy. Po otwarciu schowaj go do lodówki.
Kiedy unikać oleju lnianego? Przeciwwskazania
Biorąc pod uwagę jego właściwości, dzięki którym przyspiesza przemianę materii, ze spożywaniem oleju powinny wstrzymać się osoby, które cierpią na częste biegunki. Lepiej unikać go podczas stosowania diety niskotłuszczowej. Kobiety w ciąży również powinny skonsultować jego spożywanie z lekarzem.
Polecamy:
Olej z pestek moreli: Właściwości i zastosowanie
Syrop z cebuli warstwowy: Jakich błędów unikać?