Olej rzepakowy. Do czego go wykorzystać
Za bardzo wartościowy uznawany jest olej rzepakowy rafinowany.
Ma tyle samo kwasów omega 3, co olej tłoczony na zimno, zawiera też sporo witaminy E i steroli roślinnych, pomagających utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Łatwo go odsączyć po smażeniu, dzięki temu danie zawiera mniej kalorii.
Można go wykorzystać np. do sałatki z dodatkiem piersi indyka!
Składniki: 40 dag indyka, olej do smażenia, 1/2 główki sałaty lodowej, 2 jajka ugotowane na twardo, 8 pomidorków koktajlowych.
Sos: 2 łyżki oleju, po łyżeczce łagodnej musztardy i octu winnego, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Indyka rozbij, obsmaż z obu stron. Porwaną sałatę wymieszaj z pomidorkami i jajkami pokrojonymi w ósemki. Składniki na sos wymieszaj, polej sałatkę. Rozłóż pokrojonego indyka.
Więcej w serwisie: