Omlet cesarski
Błyskawiczny deser dla zabieganych Jest lekki niczym piórko, niezwykle prosty do wykonania. Wystarczy zaledwie kilka chwil, by delektować się jego wyśmienitym smakiem. Przekonaj się sama!
Rozbij 4 jajka. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywno. Żółtka wymieszaj z 3 łyżkami mąki pszennej. Do masy żółtkowej porcjami dodawaj pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Na patelni rozgrzej łyżkę masła.
Przygotowane ciasto biszkoptowe wylej na patelnię, równomiernie je rozprowadź. Kiedy spód się zrumieni, potnj go na cząstki. Delikatnie podważając łopatką, przewróć wszystkie kawałki na drugą stronę, dosmaż.
Gotowy omlet porwij na małe kawałki dwoma widelcami. Przełóż je na talerz. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z wanilią albo podawaj z miodem, owocami, ew. ulubionym dżemem lub konfiturą.