Omlet na pikantnie
Składniki na 2 porcje: 4 jajka, 1 łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżeczki masła, 15 dag szynki z tłuszczykiem (pokrojonej w plasterki), 30 dag pieczarek, 1 średniej wielkości cebula, 5 dag twardego żółtego sera w kawałku, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1/2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego (może być z kostki), 1/3 pęczka szczypiorku, sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa.
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z sokiem cytrynowym i mlekiem, dobrze ubij trzepaczką. Białka ubij mikserem ze szczyptą soli.
Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, ostrożnie połącz ją z żółtkami. Wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej połowę masła.
2. Na rozgrzany tłuszcz wlej masę omletową. Równomiernie ją rozprowadź. Omlet przykryj i smaż na niewielkim płomieniu około 15 minut.
Kiedy wierzch omletu się zetnie, przewróć go i smaż dalej jeszcze około 7 minut. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Plastry szynki potnij w paseczki. Żółty ser grubo zetrzyj.
3. Pieczarki oczyść (najlepiej pocierając wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem). Grzyby potnij w plasterki. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło.
Wrzuć pieczarki i chwilę smaż. Żółty ser wymieszaj z bulionem oraz śmietaną. W międzyczasie omlet zsuń na ogrzany duży talerz, trzymaj w cieple.
4. Do pieczarek na patelni dodaj cebulę i smaż dalej jeszcze 2 minuty. Potem na patelnię z pieczarkami wlej sos serowy. Podgrzewaj całość 1–2 minuty. Dołóż szynkę.
Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Farsz rozsmaruj na omlecie. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Złóż na pół i przetnij na dwie części.
Przygotowanie: 35 min. Porcja: 750 kcal.