Opieńki z estragonem
Z aromatyczną przyprawą.

Składniki:
- 1 kg opieniek, - 1 szklanka octu 6 proc., - 1 szklanka wody, - spory korzeń chrzanu, - 3 łyżeczki suszonego estragonu, - 2 listki laurowe, - po 5-8 ziarenek ziela ang., - białej gorczycy i pieprzu, - 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki, - łyżka cukru, łyżka soli
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, trzonki skrócić, umyć, obgotować w lekko osolonym wrzątku (5-6 minut). Przelać zimną wodą, osączyć. Wodę zagotować z przyprawami korzennymi, ziołami, solą i cukrem. Przykryć, gotować 20 minut, wlać ocet i znów zagotować. Grzyby układać w słoiczkach, zalać przecedzoną marynatą, zamknąć, pasteryzować 15 minut.