Opieńki z estragonem
Z aromatyczną przyprawą.
- 1 kg opieniek,
- 1 szklanka octu 6 proc.,
- 1 szklanka wody,
- spory korzeń chrzanu,
- 3 łyżeczki suszonego estragonu,
- 2 listki laurowe,
- po 5-8 ziarenek ziela ang.,
- białej gorczycy i pieprzu,
- 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- łyżka cukru, łyżka soli
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, trzonki skrócić, umyć, obgotować w lekko osolonym wrzątku (5-6 minut). Przelać zimną wodą, osączyć. Wodę zagotować z przyprawami korzennymi, ziołami, solą i cukrem. Przykryć, gotować 20 minut, wlać ocet i znów zagotować. Grzyby układać w słoiczkach, zalać przecedzoną marynatą, zamknąć, pasteryzować 15 minut.