Orkiszowe babeczki
Babeczki pełne korzennych przypraw i orzechów.
Składniki:
- szklanka mąki orkiszowej
- pół szklanki płatków orkiszowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu (z daktyli, orzechów)
- pół szklanki mleka owsianego
- 3 jajka
- pół kostki masła
- łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- pół szklanki mielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jajka utrzyj z masłem. Wlej mleko owsiane i syrop z daktyli. Wsyp mielone orzechy, płatki orkiszowe oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika oraz sól. Dokładnie wyrób.
Foremki do babeczek natłuść lub wyłóż papierowymi foremkami. Napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut w temp. 180°C (sprawdź patyczkiem, czy upiekły się w środku).
Gorące babeczki możesz posmarować dżemem truskawkowym.