Orzeźwiająca tarta cytrynowa
Ciasto na niedzielę.
Składniki:
- 250 g mąki krupczatki
- 200 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 żółtka
Masa cytrynowa:
- słoik kremu cytrynowego
- 8-10 cytryn
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
2. Do garnka wlej wodę, cukier, zagotuj. Cytryny sparz wrzątkiem, osusz i pokrój na plasterki. Wrzucaj je partiami do syropu i gotuj około 2 minut. Wyjmij i osusz.
3. Wyjmij z lodówki ciasto i je rozwałkuj. Wyłóż na formę do tarty i wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Piecz w temperaturze 180 st. C. Żeby ciasto nie wybrzuszyło się, możesz je przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Wtedy będzie idealnie płaskie.
4. Na podpieczonym cieście rozsmaruj krem cytrynowy, a na nim układaj plasterki cytryny. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem.
Nasza rada: tarta cytrynowa doskonale smakuje z gałką cytrynowego sorbetu.