Orzeźwiający mus (granita)śliwkowa
Lekki przysmak.
Składniki:
- 800 g mięsistych węgierek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 ziarna kardamonu, zmiażdżone
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu
- plaster świeżego imbiru (1 cm), drobno posiekany
- 1 i 1/2 szklanki soku winogronowego
- listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
1. Do rondelka wlej 2 szklanki wody. Wsyp cukier, kardamon, anyż, imbir. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj 8-10 minut. Studź syrop przez 10 minut, następnie przecedź przez sitko.
2. Usuń pestki ze śliwek. Zmiksuj owoce z sokiem winogronowym. Przecedź przez sitko, wyciskając jak najwięcej miąższu.
3. Do przetartych śliwek dodaj syrop i wymieszaj. Przelej do metalowej miski i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny. Po tym czasie rozgnieć krystalizujący się mus widelcem. Przykryj i wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Ponownie rozgnieć mus widelcem. Przykryj i wstaw do zamrażarki jeszcze na godzinę.
4. Tuż przed podaniem przełóż granitę do szklanych pucharków i udekoruj listkami świeżej mięty.