Sernik bez grama sera. Smakowita alternatywa dla świątecznego klasyka

Ciasto styropian zachwyci osoby, które nie przepadają za sernikiem
Ciasto styropian zachwyci osoby, które nie przepadają za sernikiem123RF/PICSEL

Ciekawy zamiennik tradycyjnego sernika

Ciasto styropian - lista produktów

Z jakich składników przygotować ciasto styropian?
Z jakich składników przygotować ciasto styropian?123RF/PICSEL
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 litr śmietany 18%
  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • 150 g wiórków kokosowych
  • brzoskwinie z puszki

Słodki wypiek - przepis krok po kroku

  1. Na drewnianą lub silikonową stolnicę przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy masło i całość siekamy nożem.
  2. Do składników dorzucamy żółtka, cukier, proszek oraz esencję waniliową i zagniatamy w gładką i zwartą kulę.
  3. Odcinamy 1/3 część ciasta, dokładnie owijamy w przezroczystą folię spożywczą, a następnie chowamy do zamrażalnika. Pozostałą część wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Białka wlewamy do czystej miski i zaczynamy ubijać mikserem na średnich obrotach. Po upływie kilku minut stopniowo dosypujemy cukier.
  5. Gdy piana będzie już sztywna, a cukier całkowicie się rozpuści, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy budynie w proszku.
  6. Kiedy składniki się połączą, wyłączamy mikser, dosypujemy wiórki kokosowe, dodajemy śmietanę i mieszamy za pomocą łyżki.
  7. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na kształt prostokąta, po czym wykładamy do blaszki o wymiarach 25 × 36 cm, zabezpieczonej papierem do pieczenia.
  8. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut. Po wyciągnięciu pozostawiamy do wystudzenia.
  9. Na ostudzonym blacie układamy plasterki brzoskwiń i wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i ścieramy na tarce drugą część ciasta kruchego.
  10. Ciasto styropian pieczemy przez 55-60 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Puszysty sernik z budyniemPolsatPolsat